maaliskuu 26, 2024

Kananmunat tuovat kevään lautaselle

in Blogi

by Aira Kuvaja

Linnunmuna on ollut kevään, uuden elämän ja kasvun symboli jo muinaisilta ajoilta. Sen on uskottu tuovan onnea ja voimia sekä suojelevan vaaroilta. Kotimaisissa kansanrunoissa, joihin Kalevala pohjautuu, maailma sai alkunsa munasta, ja muna on myös vanha kristillinen symboli. Ei ihme, että munaruuat ovat suosittuja pääsiäisenä. Kauniin keväisen, keltaisen, valkoisen ja…
maaliskuu 21, 2024

Lammasburgerit sopivat rentoon pääsiäisenviettoon

in Blogi

by Aira Kuvaja

Lammas kuuluu pääsiäispöytään, se on selvä. Me päätimme kuitenkin, että tänä vuonna emme laita juhlavaa pääsiäisateriaa lammaspaisteineen, kun olemme rennosti oman perheen kesken. Niinpä päätin testata lammasburgereita, joihin tulee kastikkeeksi kreikkalainen tsatsiki hieman mukailtuna sekin. En raastanut tsatsikin joukkoon kurkkua, joten kurkkuraasteen valutus jää pois. Sen sijaan laitoin burgerin väliin tuorekurkkua…
tammikuu 24, 2024

Pistaasilohi ja sitruunarisotto tuovat kevään lautaselle

in Blogi

by Aira Kuvaja

Ruuan hinta on noussut, ja lohi on arvossaan. Lohta kannattaa kuitenkin nauttia silloin tällöin, sillä rasvainen kala tekee sydämelle hyvää ja on tärkeä osa ruokavaliota.  Pistaasilohi sopiikin ehkä parhaiten sunnuntain päivälliselle. Sitruunainen, rapea pistaasikuorrutus tuo ruokaan sekä näköä, makua että rakennetta ja hyvää purutuntumaa. Sitruunamehu raikastaa rasvaista kalaa, siksi sitä…
tammikuu 23, 2024

Lämmittävää ja hyvinvointia parantavaa kasviskeittoa kylmiin päiviin

in Blogi

by Aira Kuvaja

Talviaikaan keittelen usein kuumaa kasviskeittoa kerralla isomman määrän, niin että siitä riittää ruoaksi pitkin viikkoa. Keittoon voi käyttää mitä vain jääkaappiin jääneitä kasviksia, jo hiukan nahistuneitakin, sekä kuivakaapeista pastaa, nuudeleita tai papusäilykkeitä. Lisäksi runsaasti mausteita, joista monilla on terveysvaikutuksiakin, kuten valkosipulilla, chilillä, inkiväärillä ja kurkumalla. Hyvä rasva, esimerkiksi kylmäpuristettu rypsiöljy,…
tammikuu 24, 2024

Pähkinävoinuudelit ovat tulista ja täyttävää pikaruokaa

in Blogi

by Aira Kuvaja

Kukapa ei joskus olisi hätäpäissään ja rahapulassa kokannut ruoaksi pikanuudeleita? Parempi, terveellisempi ja täyttävämpi vaihtoehto on ostaa maustamattomia nuudeleita ja tehdä nopea kastike itse. Inspiraatio mausteisiin pähkinävoinuudeleihin tulee korealaisesta keittiöstä. Maapähkinävoissa on sekä proteiinia että hyvää rasvaa – ja paljon makua. Virginon Chiliöljy ja Valkosipuliöljy sopivat tähän ruokalajiin erittäin hyvin,…
tammikuu 25, 2024

Millainen on hyvä päivällinen ja mihin aikaan se olisi hyvä syödä?

in Ajankohtaista

by Super User

Säännöllisen ateriarytmin noudattaminen on monelle vaikeaa ja se voi olla este painonhallinnalle. Jos päivällä ei syö riittävästi, illalla tulee helposti ylisyötyä, muistuttaa Ilta-Sanomat. Kunnon päivällinen on oleellinen osa säännöllistä ateriarytmiä. Se tukee myös riittävää ravintoaineiden saantia.
tammikuu 25, 2024

Monipuolisesti kasviksia ja hyvää rasvaa

in Ajankohtaista

by Super User

Syömällä erivärisiä kasviksia saa monipuolisesti erilaisia ravintoaineita. Laadukas kasviöljy tuo makuja esiin, ja silloin myös rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät paremmin. Suomalaisia ravitsemussuosituksia ollaan uudistamassa siten, että kasviksia suositellaan jatkossa syömään päivittäin 500–800 grammaa. Suositukset kehottavat jo nyt syömään vähintään viittä eriväristä kasvista päivittäin, kertoo Ilta-Sanomien Hyvä olo -sivusto.
tammikuu 19, 2024

Perunasta on moneksi – kokeile pizzaan!

in Blogi

by Aira Kuvaja

Peruna on suomalaisten kestosuosikki ja suorastaan suomalaisen ruokakulttuurin peruskiviä. Perunaa voisikin käyttää vielä paljon nykyistä monipuolisemmin. Suomalainen peruna on edullista syötävää, se on hyvälaatuista vielä kevättalvellakin, ja erilaisia lajikkeita riittää. Kiinteä peruna, kuten Annabelle, käy erinomaisesti italialaistyyliseen pizzaan. Kokeile vaikka, ellet usko! Valmiit pizzapohjat ovat toki käteviä, mutta ehdottomasti paras…
joulukuu 18, 2023

Porsaankyljyksiä vaihteeksi polentan kera

in Blogi

by Aira Kuvaja

Mielestäni porsaankyljykset sopivat vaikka joulupöytään kinkun tilalle, kun ne valmistaa hiukan juhlavammin: hunajaa, Dijon-sinappia, rosmariinia ja roseepippuria. Italialaisittain suosin niiden paistamiseen öljyä voin sijaan – Virginon Rosmariiniöljy on muuten erinomaista tähän tarkoitukseen. Kyljykset hyötyvät kovasti siitä, että ne laittaa marinadiin jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Marinadi maustaa ja etenkin mureuttaa lihaa.…
marraskuu 10, 2023

Omena yllättää pizzassa

in Blogi

by Aira Kuvaja

Olen Italiassa syönyt pizzaa, jossa oli omenaviipaleita, pekonia tai ilmakuivattua kinkkua sekä sinihomejuustoa. Yhdistelmä toimii hyvin, ja herkullisuuskerroin vielä nousee, kun omenille tuodaan makeutta vaahterasiirapilla tai hunajalla. Valmiita pizzapohjia voi tietenkin käyttää tähänkin pizzaan, mutta kyllä maukkain ja kaunein lopputulos vaan vaatii itse tehdyn pizzataikinan. Taikinan salaisuus on hyvä öljy,…