Syömme merkittävästi terveellisemmin kuin 30 vuotta sitten, mutta silti ravitsemussuositukset toteutuvat vain harvan ruokavaliossa hyvin. Tämän havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa tutkimuksessaan. Ruokavalio on kuitenkin helppo korjata terveellisemmäksi – lisää kasviksia ja kovan rasvan sijaan suomalaista rypsiöljyä.
Tutkimuksessa verrattiin kaksi vuotta sitten uusittuja valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia suomalaisten itse kertomiin tietoihin syömisistään. Tiedot ovat THL:n tuoreimmasta Finravinto-tutkimuksesta, jossa haastateltiin lähes 2 000 suomalaista.
Suosituksen mukaan jokaisen pitäisi syödä puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka päivä. Niin tekee kuitenkin vain 20 prosenttia haastatelluista. Sen sijaan lähes kaikki saavat ruuastaan liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Tarpeeksi kasviöljyä käyttää vain 20 prosenttia suomalaisista. Kohennettavaa on myös suolan ja kuidun suhteen.
Runsas vuosi sitten väitellyt THL:n erikoistutkija Noora Kanerva havaitsi, että niin sanottua Itämeren ruokavaliota noudattavat ovat terveempiä. Itämeren ruokavalio on pohjoisiin raaka-aineisiin perustuva vaihtoehto terveelliseksi todetulle Välimeren ruokavaliolle. Se heijastuu myös ravitsemussuosituksissa.
Itämeren ruokavaliota noudattavat syövät paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja, mutta vähän punaista lihaa, kovaa rasvaa ja alkoholia. Terveelliseksi todettuun ruokavalioon kuuluvat myös viljat, rypsiöljy, kala ja rasvaton maito.
THL:n tutkimuksesta uutisoi Helsingin Sanomat