Rypsiöljyä saadaan rypsin siemenistä puristamalla.
Sitä voi käyttää monipuolisesti ja sen rasvahappokoostumus on erittäin terveellinen, kerrotaan Apoteekki-lehden numerossa 04/2017.
Rypsiöljyn tutkitut terveysvaikutukset perustuvat linolihappoon ja alfalinoleenihappoon. Ne ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita keho ei pysty itse valmistamaan. Siksi niitä pitää saada riittävästi ruoasta, Apoteekki-lehti kirjoittaa.
Riittävä välttämättömien rasvahappojen saanti varmistuu, kun käytät päivittäin 1 – 2 rkl rypsiöljyä.
Omega-6-rasvoihin kuuluva linolihappo vaikuttaa ihon kuntoon. Omega-3-rasvoihin lukeutuva alfalinoleenihappo edistää sydänterveyttä mm. alentamalla kolesterolia. Molemmat välttämättömät rasvahapot ovat tarpeellisia solujen rakennusaineena sekä verenpaineen, vastustuskyvyn ja tulehdustilan säätelyssä. Rypsiöljyssä näitä rasvahappoja on huomattavasti enemmän kuin esim. oliiviöljyssä.
Rypsiöljy sopii mm. leivontaan, marinadeihin, kastikkeisiin ja salaatin kanssa.
Kylmäpuristettua rypsiöljyä ei ole käsitelty kemiallisesti tai altistettu korkealle lämmölle. Siksi se on tummemman väristä ja aromikkaampaa.
Apoteekki-lehden nettiversio löytyy tästä: http://lue.a-lehdet.fi/lehti/apoteekki/_read/04-2017/154670.html
Artikkeli löytyy sivuilta 26-27.