Rapeaakin rapeampaa

Työni puolesta käänsin ruotsista suomeksi leivontaa käsittelevän lehtiartikkelin. Ruotsalaisten maku on hiukan erilainen kuin suomalaisten: monet ruokaleivistä ovat makeita, ja niissä on paljon mausteita, kuminaa, anista, ja pomeranssia.

Hauska yksityiskohta oli se, että jutussa oli peräti kahden kotitekoisen näkkileivän ohje!

Minäkin innostuin ensimmäistä kertaa elämässäni leipomaan itse näkkileipää. Muokkasin reseptiä hieman sen mukaan, mitä aineksia kotona sinä iltana sattui olemaan. Huomasin että näkkärien teko oli helppoa, ja lopputulos oli todella herkullinen.

Tällaisen ohjeen mukaan leivoin kokeeksi kymmenen isoa, pyöreää näkkäriä:

Airan näkkileivät

50 g pala hiivaa
1 dl vettä
1/2 dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1/2 tl hienokiteistä merisuolaa (tavallinenkin suola varmasti käy, merisuola vain on leivässä herkullisempaa!)
1 rkl unikonsiemeniä
2,5 dl ruisjauhoja
1/2 dl vehnäjauhoja

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Leivo taikina pötköksi ja jaa se 10 palaan. Leivo ne pyöreiksi palloiksi ja kauli liteiksi, isoiksi leipäsiksi. Käytä kaulimisessa runsaasti vehnäjauhoja. Laita leipäset uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä 10 minuuttia. Paista uunissa 5 - 7 minuutin ajan.

Kivan pinnan näkkäreille saa kaulimella, jossa on rosoinen pinta. Ruotsiksi se on "kruskavel", suomeksi ei taida olla olemassa vastaavaa sanaa - vai tietäisikö joku? Joka tapauksessa, ruokavieraat taatusti yllättyvät iloisesti, kun aterialle katetaan kotonaleivottuja näkkileipiä!

Pin It