Suomalaisen tutkimuksen mukaan iäkkäillä, joilla on korkeammat seerumin E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla.
Tutkijoiden mukaan E-vitamiinilla näyttää olevan merkitystä muistitoimintojen kannalta.
E-vitamiinilla on kahdeksan eri muotoa, joilla kaikilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Koko E-vitamiiniperheellä on merkitystä muistitoiminnoille, ja niiden mittaaminen seerumista kertoo luotettavasti, onko vitamiinitaso riittävä.
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina. Sitä ei tutkijoiden mukaan tarvitse ottaa ravintolisänä, sillä E-vitamiinia saadaan muun muassa kasviöljyistä ja pähkinöistä.
Experimental Gerontology -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Karoliinisen instituutin ja Perugian yliopiston yhteistyönä. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimusta, jossa selvitetään sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden yhteyttä muistisairauksiin.
Kylmäpuristettu rypsiöljy on erinomainen E-vitamiinin lähde. Rasvaliukoinen vitamiini myös imeytyy öljystä hyvin. Uutinen julkaistiin Terve potilas -lehden maalis-toukokuun numerossa 2014.