|
Joulu maistuu saaristolaisleivälle, suklaalle ja pipareille |
Joulun tuoksu ja tunnelma alkaa hiljalleen hiipiä kotiin ja sydämiin. Vältä kiire ja valmista osa jouluherkuista sekä joulun ruokalahjoista jo etukäteen!
Maukkaat itse tehdyt saaristolaisleivät säilyvät pakastimessa ja ovat ihana lahja taikka jouluinen tuliainen. Saaristolaisleivästä valmistuu myös helposti
kalaisia alkupalaleipiä joulupöytään tai naposteltavia illanistujaisiin. Itse tehdystä, rukiisesta ja mausteisesta piparkakkutaikinasta syntyy suussa sulavia
pipareita, ja mehevät suklaiset kuppikakut hurmaavat näyttävyydellään.
|
Makeat saaristolaisleivät
(3 kpl)
Vinkki: kääri valmis leipä tiiviisti puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen ja solmi paketti luonnonnarulla. Anna lahjaksi!
1 l omenatäysmehua
1 dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
3 dl ruisjauhoja
3 dl ruisleseitä
3 dl maltaita (Tuoppi)
2 palaa hiivaa (100 g)
3 dl siirappia
1 rkl hienoa merisuolaa
1,2 l vehnäjauhoja
|
|
Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, merisuola, siirappi ja öljy. Lisää kuivat aineet, sekoita taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota
vedottomassa paikassa 1,5 tuntia. Voitele kolme pitkää leipävuoka öljyllä ja jauhota leseillä. Kaada taikina vuokiin. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 1,5 tuntia.
Kumoa valmis leipä vuoasta ja kääri leivinliinaan.
|
|
Mausteiset piparkakut |
|
Parhaat piparit syntyvät itse tehdystä taikinasta, jossa on mukana ruisjauhoja ja reilusti jouluisia mausteita. Piparkakkutaikina kannattaa tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin
odottamaan, siten siihen tulee paras rakenne ja täyteläinen maku.
Vinkki: ota hauskalla muotilla pipareita, paista ja sido pino pipareita kauniilla nauhalla pieneksi lahjaksi tai viemiseksi.
Katso piparkakkujen resepti Virginon sivuilta »
|
|
Jouluiset alkupalaleivät |
Illanistujaisiin, aterian alkupalaksi joulupöytään taikka uudenvuoden illan tarjottavaksi syntyvät kalaisat voileivät joko itse tehdystä tai valmiina ostetusta saaristolaisleivästä.
Saat leivistä hauskan näköisiä, kun otat viipaleista kuvioita piparimuoteilla. Kylmäsavu- tai graavikalalla, mädillä, salaatilla ja tillillä koristelluista leivistä on helppo tehdä kauniita ja houkuttelevia.
Katso alkupalaleipien ohje Virginon reseptipankista »
|
|
|
Muhkean suklaiset kuppikakut |
|
Suklaatähdillä koristellut, mehevät suklaamuffinssit sopivat niin pikkujouluihin, joulun kahvipöytään kuin uuteen vuoteenkin. Kuppikakuista
saa helposti näyttävää tarjottavaa – sekä taikina että kuorrutus valmistuvat sekoittamalla aineet keskenään.
Katso ohje täältä »
|
|