Mikäli viesti ei näy kunnolla, voit katsoa sen myös tästä »

Helppotekoinen raparperi-valkosuklaapiirakka alkukesän juhliin

”Olen pähkinäallergikko, mutta rakastaisin pähkinän makua yli kaiken. Siksi ilahduin onnistuessani saamaan tähän mehevään piiraaseen pähkinän makua tummilla spelttijauhoilla ja kaurahiutaleilla”, kertoo reseptin suunnitellut kokki Päivi Lehtonen.

”Lisäksi se on ihanasti sekä makea että raikas. Ja erittäin nopea ja helppotekoinen – mutta älä laske kaloreita. Kokeile muita kirpakoita marjoja, jos puutarhassasi ei ole punaherukoita. Esimerkiksi puolukka, karpalo ja tyrni sopivat mukavasti tähän herkkuun. Alkukesästä raparperi korvaa marjat piirakassa!”

Katso piirakan ohje tästä »
Päivin punavalkoinen paholainen, kanelikermaa ja laventelinkukkia

Villiyrttikokki Päivi Lehtonen suosii puhdasta suomalaista ruokaa

Päivi Lehtonen on mielenkiintoinen henkilö ja hyvä esimerkki siitä, miten omista kiinnostuksen kohteistaan voi rakentaa omannäköisen uran ja elämän. Nousiaisissa perheensä kanssa vuonna 1922 valmistunutta puutaloa asuttava Päivi on biologi, hän väitteli Turun yliopistossa vuonna 2006. Jokioisissa MTT:llä jonkin aikaa työskenneltyään Päivi päätti vaihtaa alaa ja kouluttautui kokiksi Turun ammatti-instituutissa.

”Nykyisessä työssäni nämä molemmat alat yhdistyvät. Olen erityisen kiinnostunut villiyrteistä, villiruuasta sekä siitä, miten kotipihan kasveja, rikkaruohojakin, voi käyttää ruuanlaitossa”, Päivi kertoo.

Lue Päivin haastattelu kokonaisuudessaan »

E-vitamiini ehkäisee muistihäiriöitä

Suomalaisen tutkimuksen mukaan iäkkäillä, joilla on korkeammat seerumin E-vitamiinitasot, on vähemmän muistihäiriöitä kuin muilla. Tutkijoiden mukaan E-vitamiinilla näyttää olevan merkitystä muistitoimintojen kannalta.

Kylmäpuristettu rypsiöljy on erinomainen E-vitamiinin lähde. Rasvaliukoinen vitamiini myös imeytyy öljystä hyvin. Uutinen julkaistiin Terve potilas -lehden maalis-toukokuun numerossa 2014.

Lue lisää »