Mikäli viesti ei näy kunnolla, voit katsoa sen myös tästä »

Lammaspaisti kruunaa pääsiäispöydän!

Lampaanpaisti tehdään pyhän kunniaksi suomalaisesta lampaasta. Valmistus on helppoa, mutta lihalämpömittaria kannattaa käyttää onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.
Lampaanpaisti yrttien ja valkosipulin kera

2000 g lampaanpaistia (luutonta)
10 valkosipulin kynttä
2 tl merisuolaa
2 tl tuoretta timjamia silputtuna (tai 1 tl kuivattua)
2 tl tuoretta salviaa silputtuna (tai 1 tl kuivattua)
1 tl mustapippurirouhetta
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
Valeluun:
3 dl punaviiniä
3 rkl siirappia

Jos paisti on jäinen, ota se jääkaappiin sulamaan 1–2 vrk ennen ruoanvalmistusta. Ota paisti huoneenlämpöön noin puolitoista tuntia ennen ruoanvalmistusta. Kuori ja silppua veitsellä valkosipulinkynnet. Hiero öljy-mausteseos paistin pintaan.

Nosta paisti öljyllä voideltuun uunivuokaan ja työnnä lihalämpömittari paistin keskelle. Kypsennä 125-asteisessa uunissa paistin koosta riippuen 3–4 tuntia, kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Tällöin paisti on kypsä, mutta punertava. Valele paistia kypsennyksen aikana punaviini-siirappiliemellä.

Kääri kypsä paisti folioon ja anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen leikkaamista. Paistin lämpötila nousee vielä pari astetta.

Täytetyt paprikat lammaspaistin lisukkeiksi »

Herkkutattikeitto sopii pääsiäisaterian alkuruuaksi »

Juomavinkki pääsiäispöytään

”Lampaan kanssa sopii erinomaisesti joku lempeä punaviini, esimerkiksi Shiraz Australiasta tai Chiilestä”, vinkkaa Virginon toimitusjohtaja Perttu Korolainen.

”Maultaan yrttiset, mausteiset ja pippuriset viinit sopivat ehkä parhaiten, kannattaa peilata sitä lampaan mausteisiin. Myös erilaiset pääsiäisoluet ovat mainio valinta. Alkossa myyjät auttavat mielellään”, Perttu kannustaa.

Mies Virginon takana - Timo Kämärillä on sata lasissa eläkeiässäkin

Kankaisten öljykasvit Oy:n perustaja Timo Kämäri on uskomattoman hyväkuntoinen ja aktiivinen herrasmies. Hän käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä edelleen päivittäin. ”Moni ikäiseni suunnittelee paikkaa kunnalliskodissa, mutta minä suunnittelen kesän moottoripyöräreissua Pohjois-Norjaan”, hän toteaa.

Lue Timon haastattelu tästä »