Mikäli viesti ei näy kunnolla, voit katsoa sen myös tästä »

Raikkaita salaatteja grilliherkkujen kaveriksi

Kesällä oleskellaan ulkona, grillataan ja savustetaan. Tuoreet kasvikset ovat parhaimmillaan, ja niistä syntyy helposti lisukkeita lihalle, kalalle ja broilerille. Kun salaattiin lisätään vaikkapa juustoa, se käy myös kokonaisesta ateriasta. Loraus kylmäpuristettua rypsiöljyä salaatinkastikkeeksi, ja kesäinen herkkuhetki on valmis!
Halloumijuustosalaatti

1 ps Provencen salaattisekoitusta
2–3 minipunasipulia
1/2 kurkkua
rasia kirsikkatomaatteja
2 avokaadoa
½ tlk ilmakuivattuja tomaatteja
muutama vihreä oliivi, paprikatäytteellä
1 pkt halloumijuustoa
2 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
2 rkl pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa

Leikkaa punasipulit renkaiksi, kurkku suikaleiksi ja tomaatit puolikkaiksi. Leikkaa ilmakuivatut tomaatit suikaleiksi. Sekoita salaatin ainekset. Leikkaa juusto viipaleiksi ja ruskista pannulla kevyesti rypsiöljyssä. Voit myös sivellä juustoon öljyä ja grillata juustoviipaleet. Asettele juustopalat salaatin päälle, suihkuta halutessasi hiukan balsamicoa ja ripota mustapippuria. Koristele pinjansiemenillä ja basilikan lehdillä.
Ohje: Maria Waltari, Turku


Mozzarella-tomaattisalaatti

Mozzarellajuustosta ja tomaatista syntyy klassinen italialainen salaatti, joka maistuu kaikille.

Katso ohje Virginon sivuilta:
http://www.virgino.fi/reseptit/salaatit-ja-salaatinkastikkeet/103-tomaatti-mozzarellasalaatti


Salaatinkastike kruunaa salaatin

Kylmäpuristettua rypsiöljyä, sitruunamehua, hunajaa, merisuolaa, mustapippuria, olutta, balsamicoa… yksinkertaisista mutta laadukkaista aineksista saa helposti sekoitettua salaatinkastikkeen, joka herättää salaatin henkiin.

Kokeile rypsiöljy-hunajaemulsiota:
http://www.virgino.fi/reseptit/salaatit-ja-salaatinkastikkeet/295-rypsioljy-hunajaemulsio

Tai klassista ranskalaista salaatinkastiketta:
http://www.virgino.fi/reseptit/salaatit-ja-salaatinkastikkeet/118-salaattikastike-ranskalaisittain

Olut maustaa grilliruuan

Olutta nautitaan grilliherkkujen kanssa, mutta se sopii erinomaisesti myös lihan, broilerin ja kasvisten maustamiseen. Oluita, joissa on runsaasti katkeroaineita eli humalaa kuten India pale alessa tai ESB:ssa, tulee käyttää varovaisesti ja lisätä valmistuksen loppuvaiheessa. Oluen hiivaiset ominaisuudet antavat ruoalle kirpeyttä, hedelmäisyyttä ja happamuutta. Maltaisuus taas antaa makeutta, pähkinäisyyttä ja mausteisuutta. Kun käytät maltaisia oluita kuten bockia tai vaaleanruskeaa alea, kokeile mukana ruoanvalmistuksessa ruskistettua sipulia, porkkanaa tai ruskistettuja sieniä. Hedelmät sopivat hedelmäisen alen tai mausteisen, kuivan lagerin kanssa.

Vehnäolutta voi käyttää jo valmistuksen alusta lähtien, johtuen sen tuoreudesta ja happamuudesta. Jos käytät hiivaista olutta, kokeile sitä leivottuihin ruokalajeihin tai kastikkeisiin, joissa hiivaisuus korostaa muita makuja. Kun käytät hedelmäisiä ale- tai lager-oluita, lisää enemmän tuoreita hedelmiä korostaaksesi makuja makeissa jälkiruoissa. Hedelmäisiä ale-oluita voit käyttää osana grillikastikkeisiin kanalle tai kalkkunalle. Oluessa marinoitaessa lopputulos on aina hyvä. Portteripaisti tai portterissa marinoitu lohi ovat klassikoita, mutta myös muita raaka-aineita voi marinoida oluessa. Kokeile esimerkiksi kirsikkaoluessa marinoitua broileria tai kananpoikaa. Mitä vahvempi olut, sitä enemmän se antaa makua. Muista, ettet liioittele oluen määrää. Lähde: Olutliitto ry
Olutribsit ja juuresnyytit

2 kg ribs-lihaa
2 l Leffe Brune -olutta tai Nikolai Tummaa Lageria
1/2 l kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
sipuli
laakerinlehti
tuore chili
kokonainen valkosipuli
50 g tuoretta inkivääriä
mustapippurirouhetta

Freesaa pilkottuja kasviksia hetki öljyssä, kaada päälle olut, kiehauta ja laita sekaan ribsit. Hauduta kypsäksi miedolla lämmöllä, lisää tarvittaessa vettä. Anna jäähtyä omassa liemessä jos et käytä heti, valuta ja grillaa kuumaksi. Ota keitinliemi ja keitä se kokoon niin, että liemi saostuu siirappimaiseksi. Sivele tätä ribsien päälle grillaamisen ajan.


Juuresnyytit

300 g bataattia
300 g keltajuurta
Tummaa Nikolaita
kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
ruokosokeria
cayennepippuria

Pilko juurekset, pyöräyttele olut-öljy-sokeri-cayenne-sekoituksessa, kääri folionyyttiin ja paahda grillissä.


Olut sopii myös mansikoille!

Oluella voi hyvin maustaa jälkiruuatkin, kuten kesäkuun tuoreet suomalaiset mansikat.


Mansikoita bock-olut-kastikkeessa

2 keltuaista
2 rkl sokeria
4 rkl bock-olutta
2 rkl ranskankermaa tai kermavaahtoa
2 dl mansikoita

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi vesihauteessa. Lisää olut vähitellen koko ajan sekoittaen. Jatka kypsentämistä koko ajan vatkaten kunnes kastikkeesta tulee paksua, vaaleaa ja ilmavaa. Lisää ranskankerma tai kermavaahto. Halkaise mansikat kahteen uuninkestäviin annosvuokiin tai lautasille. Ripottele mansikoiden päälle vähän sokeria ja mikäli kaapista löytyy, niin muutama pisara mallasviskiä. Kaada päälle kastike ja kuorruta nopeasti kuumassa uunissa grillivastusten alla. Ohje on kahdelle hengelle.