Mikäli viesti ei näy kunnolla, voit katsoa sen myös tästä »

Tervetuloa pääsiäisaterialle!

Pääsiäisen juhlapöytään kutsutaan perhe ja muut läheiset, rakkaat ihmiset. Yhdessä juhlistetaan kiireettömästi kevättä, valoa ja uutta elämää. Aterialla tuoksuvat ja maistuvat mausteiset, ajan kanssa valmistetut herkut. Lammaspaistin kruunaa Virgino Rosmariiniöljy. Lisukkeeksi sekä kasvissyöjille on tarjolla persilaista ohutleipää erilaisten tahnojen kera ja raikasta halloumijuustosalaattia.

Rosmariiniöljyllä maustettu lampaanpaisti

Ainekset:
2 ½ kg lampaanpaistia luineen
1 sitruunan mehu
¾ dl soijaa
1 tl rouhittua mustapippuria
½ dl Virgino Rosmariiniöljyä
4 valkosipulin kynttä
2 rkl hunajaa

Kastike:
paistin paistoliemi
1 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
soijaa, suolaa
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pyyhi paisti kuivaksi ja aseta se uunipannulle. Sekoita sitruunamehu, soija, mustapippuri, Rosmariiniöljy ja puristetut valkosipulinkynnet. Penslaa paisti seoksella ja pane uuniin, paista puoli tuntia. Käännä paisti ja penslaa myös toinen puoli. Lisää hieman vettä vuokaan. Pistä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.

Penslaa paistia aina välillä kunnes mausteseos on loppu, lisää vettä vuokaan tarvittaessa. Paista, kunnes paistin sisälämpötila on 65 astetta vaaleanpunaiselle lihalle, 72 astetta läpikypsälle lihalle. Kääri paisti voipaperiin ja anna sen levätä vähintään 10 minuuttia ennen viipalointia. Koristele halutessasi tuoreen rosmariinin oksilla.

Säästä vuokaan kertynyt liemi. Mittaa se ja lisää vettä niin että saat yhteensä 5 dl. Lisää kerma ja vatkaa mukaan 3 rkl vehnäjauhoja. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen ja anna kiehua pari minuuttia. Mausta teelusikallisella soijaa ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa.

VINKKI: voit käyttää Rosmariiniöljyn sijasta tavallista Virgino-rypsiöljyä ja kuivattua rosmariinia. Myös Valkosipuliöljy sopii lammaspaistiin.

Persialainen ohutleipä, hummus, kurkku-jugurttikastike ja pistasi-fetadippi

Lähi-idän ruoka on nyt trendikästä, se on maukasta, mausteista ja helppotekoista – ja sopii erinomaisesti pääsiäispöytään sekä lampaan seuraan. Persialaisen ohutleivän voi tarjoilla erilaisten tahnojen ja dippien kera.


Persialainen ohutleipä

1 rkl kuivahiivaa
5 dl lämmintä vettä
700 g vehnäjauhoja
2 tl hienoa merisuolaa
1 dl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä tai Valkosipuliöljyä
Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Mittaa lämmin vesi kulhoon, lisää suola. Lisää jauhoja vähitellen puuhaarukalla sekoittaen. Kun taikina tulee paksummaksi, lisää öljy ja alusta taikinaa käsin muutama minuutti. Lisää jauhoja varoen, sen verran että taikina irtoaa kädestä. Laita taikina lämpimään paikkaan tunniksi kohoamaan kulhossa liinalla peitettynä.

Kaada taikina leivinpaperiarkin päälle ja sirota taikinalle hiukan jauhoja. Kauli taikina ohueksi levyksi ja vedä leivinpaperin avulla uunipellille. Anna kohota leivinliinan alla puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele leipä voisulalla tai öljyllä ja ripottele halutessasi päälle hiukan kuminan- tai seesaminsiemeniä. Paista leipää uunissa 16 – 18 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hetken leivinliinan alla ja leikkaa paloiksi esim. saksilla.

Katso hummuksen, kurkku-jugurttikastikkeen ja pistaasi-fetadipin ohjeet tästä »

Raikas salaatti pääsiäispöytään


Pääsiäispöytään katetaan heräävä kevät, hennon vihreitä versoja ja värikkäitä kasviksia. Halloumijuustosalaatti maistuu niin lammaspaistin, tuoreen leivän kuin punaviininkin kanssa.

VINKKI: Virginon makuöljyt – Rosmariini, Chili ja Valkosipuli ovat erinomaisia salaatinkastikkeita.

Halloumijuustosalaatti

1 ps Provencen salaattisekoitusta
2–3 minipunasipulia
1/2 kurkkua
rasia kirsikkatomaatteja
2 avokaadoa
½ tlk ilmakuivattuja tomaatteja
muuta vihreitä oliivi, paprikatäytteellä
1 pkt paketti halloumi-juustoa
2 rkl Virgino-rypsiöljyä
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
2 rkl pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa

Leikkaa punasipulit renkaiksi, kurkku suikaleiksi ja tomaatit puolikkaiksi. Leikkaa ilmakuivatut tomaatit sukaleiksi. Sekoita salaatin ainekset. Leikkaa juusto viipaleiksi ja ruskista pannulla kevyesti rypsiöljyssä. Asettele juustopalat salaatin päälle, suihkuta halutessasi hiukan balsamicoa ja ripota mustapippuria. Koristele pinjansiemenillä ja basilikan lehdillä.

Katso muita herkullisia reseptejä tästä »