|
Syksyn makuja, lehtikaalisipsit ja sienirisotto
|
Lehtikaali on oikea superruoka. Helpot lehtikaalisipsit syntyvät näin: huuhtele nippu (200 g) lehtikaalia viileässä vedessä. Kuivaa ja poista lehtikaalista keskiosan kova ranka. Revi lehdet isoiksi suikaleiksi. Lisää 2 - 3 rkl Virgino Valkosipuliöljyä ja ripaus suolaa. Paahda lehtikaalit rapeiksi uunin keskitasolla 150 asteessa 20 - 30 minuuttia välillä sekoittaen. Nauti sellaisenaan tai vaikka syksyisen sienirisoton kera! Lehtikaalisipsien ja sienirisoton reseptit suunnitteli Virginolle Ruokamielellä-blogin Mari.
|
|
Sienirisotto
(2 - 3 annosta)
3 dl risottoriisiä
1 dl Virgino-rypsiöljyä
8 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 sipuli
150 - 200 g sieniä (kantarelli, suppilovahvero tms.)
1/2 dl parmesaani-juustoraastetta
50 g voita
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
|
|
Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Silppua sipuli ja kääntele hetki öljyssä. Lisää riisi ja sekoita minuutti-pari. Kuumenna vesi toisessa kattilassa ja sekoita joukkoon liemikuutio. Lisää kuumaa lientä risottoon desilitra kerrallaan.
Säädä risottokattilan levy keskilämmölle. Sekoittele pohjia myöten ja lisää nestettä aina, kun edellinen erä on imeytynyt riisiin. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa pilkotut sienet ja jatka kypsentämistä vielä 5 min. Kun kaikki neste on imeytynyt riisiin, alkaa risotto olla valmista. Sekoita risottoon juustoraaste ja voi, mausta mustapippurilla ja ripota pinnalle persiljaa. Tarjoa heti.
Tutustu myös Ruokamielellä-blogiin »
|
|
Sopimusviljelyllä puhdasta suomalaista ruokaa
|
|
Risto Ojala on yksi Virginon pitkäaikaisimmista sopimusviljelijöistä ja yhteistyökumppanista. ”Asumme Janakkalassa Kerkkolan kylässä, jossa tyttäremmekin asuvat perheineen", Risto ja hänen vaimonsa Margit kertovat hymyillen.
Risto puhuu suomalaisesta maanviljelystä ja puhtaasta suomalaisesta ruuasta pitkällä kokemuksella.
Lue Riston haastattelu »
Riston vaimon Margitin sämpylöiden resepti »
|
|
Kasviskaalikääryleet maistuvat sadonkorjuuaikaan |
Kaalikääryleitä voi näperrellä vaikka talkoina perheen ja ystävien kanssa! Kasviskaalikääryleiden täytteeksi sopivat monipuolisesti erilaiset kasvikset ja syksyn sienisadon ensimmäiset sienet.
Kääryleet voidaan tarjota aterialla niin pääruokana kuin lihan tai boilerin lisukkeinakin. Kasvis-sienikääryleiden reseptin on suunnitellut kotitalousopettaja Aira Kuvaja.
Kasvis-sienikaalikääryleiden resepti »
|
|
|