Grissini Torinesi – Italialaiset leipätikut

Grissinit1Noin 20 leipätikkua

Ainekset:
500 g vehnäjauhoa
300 g vettä
30 g oliiviöljyä
25 g leipäsiirappia
15 g tuorehiivaa
8 g suolaa

Lisäksi:
Virgino makuöljyä (Rosmariini, Chili tai Valkosipuli)
Seesamin- ja unikonsiemeniä

Sekoita kulhossa vesi, hiiva ja siirappi. Anna liemen seistä 5 minuuttia. Sekoita mukaan ensin oliiviöljy, sitten jauhot ja suola. Vaivaa taikinasta elastinen ja samettisen pehmeä, yleiskoneen keskihitaalla noin 3 minuuttia tai käsin noin 6 minuuttia. Jauhota leivonta-alusta ja painele taikinasta alustalle noin 10x30 cm suorakaide. Voitele taikina huolellisesti Virginon makuöljyllä.

 Grissinit tapaslautanen
Grissinit voi tarjoilla alkupaloina sellaisenaan tai esimerkiksi osana antipasto-lautasta. Yleinen tarjoilutapa on kierittää grissinin ympärille siivu prosciuttoa, eli italialaista ilmakuivattua kinkkua.

Peitä taikina kevyesti muovilla ja anna taikinan kohota tuplakokoon, noin 1-2 tuntia. Laita uuni kuumenemaan noin 230 asteeseen. Käännä kaksi uunipeltiä ylösalaisin ja öljyä peltien pohjat kevyesti. Leikkaa kohonnut taikina lyhyemmän sivun suuntaisesti neljään samankokoiseen palaan. Leikkaa palat vielä toisin päin viiteen sormen paksuiseen palaan.

Ota taikinapalan molemmista päistä kiinni ja vedä se ilmassa käsien välissä uunipellin pituiseksi. Idea on toimia nopeasti ja huolittelemattomasti, sillä grissinien kuuluu näyttää rustiikkisilta ja käsin tehdyiltä. Asettele taikinatikut pellille muutaman sentin päähän toisistaan ja paista uunissa noin 15 minuuttia. Voitele uunista otetut tikut uudelleen Virginon makuöljyllä.

Grissinit voi myös maustaa siemenillä. Tällöin kohonneelle taikinalle levitetään siemeniä ennen kuin taikina leikataan paloiksi.

Grissini Siciliani:
Levitä taikinalle noin 50 grammaa seesaminsiemeniä ennen leikkaamista.

Grissini al Papavero:
Levitä taikinalle noin 30 grammaa unikonsiemeniä ennen leikkaamista.

Resepti: Erkki Böckerman

Pin It