Ainekset:
1 kg kiinteitä perunoita
600 g kalafileetä (turskaa tai seitiä)
kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä friteeraukseen
suolaa
Leivitykseen:
½ tl suolaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl maitoa
1 kananmuna
Kuori ja leikkaa perunat sentin paksuisiksi ja viiden sentin pituisiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy 170-asteiseksi friteerauskeittimessä tai kattilassa ja friteeraa perunat pienemmissä erissä vaalean kullankeltaisiksi. Nosta perunat öljystä ja valuta talouspaperin päällä. (Jos sinulla ei ole lämpömittaria, niin öljy on sopivan kuumaa, kun vaalea leipäpala ruskistuu siinä parissa minuutissa kauniin kullankeltaiseksi. Mikäli friteeraat kattilassa, pidä kansi koko ajan vieressä turvallisuussyistä.)
Sekoita leivitystä varten jauhot ja suola, vispaa kananmuna kulhossa. Sekoita ensin muna jauhoseokseen ja lopuksi kaikki maitoon, vähän kerrallaan. Leivitystaikinan tulee olla tasaista. Kasta kalafileet taikinaan ja friteeraa niitä muutama kerrallaan noin viisi minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullankeltainen. Nosta kala talouspaperille valumaan.
Kuumenna öljy 200-asteiseksi ja friteeraa perunat vielä kertaalleen. Niistä tulee melkein heti rapeita ja kullanruskeita. Valuta rasva perunoista ja mausta suolalla. Tarjoile välittömästi kalan ja sitruunalohkojen kanssa.
Resepti: Aira Kuvaja