Kylmäpuristetulla rypsiöljyllä on tutkitusti enemmän suotuisia terveysvaikutuksia kuin kylmäpuristetulla oliiviöljyllä. Rypsiöljy vähentää oliiviöljyä tehokkaammin LDL-kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin. Lisäksi se on parempi E-vitamiinin lähde.
Kankaisten Öljykasvit Oy:n tilaamassa tutkimuksessa verrattiin kylmäpuristetun kreikkalaisen oliiviöljyn sekä suomalaisen kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn vaikutuksia muun muassa verisuonten toimintaa ja rasvojen aineenvaihduntaa sääteleviin tekijöihin. Kliiniset tutkimukset teki Finn-Medi Tutkimus Oy yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan, Laboratoriokeskuksen sekä UKK-instituutin tutkijoiden kanssa.
Kolmen kuukauden mittaiseen tutkimukseen osallistui 38 tervettä koehenkilöä, joilla oli kokeen ajan öljyä lukuun ottamatta sama perusruokavalio. Rasvan laatua muunneltiin korvaamalla juusto ja leipärasva vastaavalla määrällä tutkimusöljyä. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Kummatkin ryhmät noudattivat vuorotellen oliiviöljyä ja Virginoa sisältäviä ruokavalioita. Kuukauden mittaisten tutkimusdieettien välissä oli neljän viikon välijakso, jolloin kaikki koehenkilöt noudattivat perusruokavaliota.
Oliivi- tai rypsiöljyä annettiin ryhmille sämpylöissä, ruokaöljynä sekä salaattikastikkeessa. Rasvasta saadun energian osuus pidettiin vakiona kokeen aikana, eikä koehenkilöiden paino muuttunut.
Kolesterolin kantaja-aineet kuriin
Tutkimuksessa ilmeni, että rypsiöljyn nauttiminen vaikuttaa suotuisasti kaikkiin veren rasvoihin sekä niiden kantajaproteiineihin. Se tarjoaa siten apua sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn.
Haitallisen LDL-kolesterolin kantajaproteiinin määrä veressä laski tutkimuksen aikana Virgino-rypsiöljyä saaneiden ryhmässä enemmän kuin oliiviöljyä saaneilla. LDL:n kantajaproteiinin väheneminen estää pahojen LDL-hiukkasten kertymistä verisuonen seinämään ja hidastaa verisuonten ahtautumista. Ravinnosta saadun E-vitamiinin osuus oli suurempi rypsiöljy- kuin oliiviöljyryhmässä, mikä oli yksi syy LDL-kolesterolin laskuun. Rypsiöljyn E-vitamiini hidasti tehokkaasti LDL:n härskiintymistä. Härskiintynyt LDL kertyy erityisen helposti valtimon seinämiin.
Rypsiöljyllä terveellisempi rasvahappokoostumus
Tyydyttyneen rasvan saanti väheni molemmissa vertailuryhmissä. Rypsiöljyryhmässä tyydyttynyt rasva korvautui sekä kertatyydyttymättömillä että terveellisemmillä monityydyttymättömillä hapoilla, kun taas oliiviöljyryhmässä tyydyttynyt rasva korvautui lähes yksinomaan kertatyydyttymättömillä. Rypsiöljy sisältää oliiviöljyä enemmän elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Veren kokkaroitumista estävää alfalinoleenihappoa (omega-3) rypsiöljyssä on yli 10 prosenttia, oliiviöljyssä sitä ei ole juuri nimeksikään.
Verenpaineen osalta testiryhmien välillä ei ollut merkittäviä eroja: molemmissa ryhmissä systolinen verenpaine aleni jonkin verran.
Rypsiöljyn terveellisyydestä myös kansainvälistä näyttöä
Tanskalaisessa, kansainvälisen tutkijaryhmän toteuttamassa tutkimuksessa verrattiin oliiviöljyn, auringonkukkaöljyn ja rypsiöljyn vaikutuksia veren rasva-aineisiin sekä niiden kantaja-aineisiin. Koehenkilöinä toimi 18 nuorta, tervettä miestä, joiden ruokavalioihin lisättiin 50 grammaa kutakin öljyä kolmen viikon mittaisina jaksoina. Tutkimus osoitti, että oliiviöljyä sisältäneen jakson jälkeen koehenkilöiden kolesteroliarvot olivat 10–20 prosenttia korkeampia kuin rypsiä tai auringonkukkaöljyä sisältäneiden testijaksojen jälkeen. Kaikkiaan rypsi- ja auringonkukkaöljyillä todettiin olevan oliiviöljyä enemmän hyödyllisiä vaikutuksia rasva-aineenvaihduntaan ja kolesteroliin.