header

Virginos sammansättning främjar hälsan

Den kallpressade rybsoljan har en mångsidig fettsyrasammansättning. Cirka 95 procent av fettsyrorna är omättade.

Omega fettsyror

Virgino har ett högt innehåll av de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 i fördelaktigt förhållande. De hjälper kroppen att sänka halten av skadligt kolesterol i blodet. Virgino innehåller också omega-7-fettsyror, som är särskilt viktiga för hud och slemhinnor.

Oljesyra

Rybsolja består till ca 63 procent av oljesyra, en omättad fettsyra som hör till gruppen omega-9-fettsyror. Oljesyran förhindrar härskning av fetter. Oxidation av fetter har en koppling till utveckling av cancer och hjärtsjukdomar.

E-vitamin

E-vitamin är en viktig antioxidant, som förhindrar fettsyror från att härskna. Det stärker blodkärl, muskler och nervsystemet och är nödvändigt för cellförnyelsen. E-vitaminhalten är hög i kallpressad rybsolja. Två matskedar per dag är tillräckligt för att tillgodose det dagliga behovet. De naturliga vitaminerna i kallpressad rybsolja absorberas tre gånger så effektivt som syntetiska vitaminer.

Ubikinon

Ubikinon eller koenzym Q10 är ett fettlösligt ämne, som spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och i hjärtats funktion. Ubikinon har antioxiderande effekt: det hindrar oxidation av fetter, så som LDL-kolesterol som är skadligt för artärerna. Q10 återställer också oxiderat E-vitamin till sin aktiva form. Kött och fetter är ubikinonkällor. Virgino rybsolja är en god ubikinonkälla för dem som sällan eller aldrig äter kött.

K-vitamin

K-vitamin är ett fettlösligt vitamin, som är viktigt för bildandet av blodets koaguleringsfaktorer. Det har också betydelse för produktion av andra proteiner i blodet, ben- och bindväv samt lever. K-vitamin finns i många bladgrönsaker såsom sparris, grönkål och spenat samt i vegetabiliska oljor.

Lecitin

Lecitin är ett byggmaterial i mänskliga celler. Det reglerar fettomsättningen, sänker kolesterolhalten i blodet och förbättrar upptagningen och rörligheten av fettlösliga vitaminer. Lecitin har en viktig roll i nervernas och hjärnans funktion. Lecitin förstörs lätt i industriella processer men bevaras i kallpressning.

Fytosteroler

Kallpressad Virgino rybsolja innehåller naturliga växtsteroler. Dessa kolesterolliknande substanser som hämmar kolesterolabsorption finns i växter. Tillsammans med E-vitamin sänker de kolesterolhalten i blodet.