Virginos sammansättning främjar hälsan

Den kallpressade rybsoljan har en mångsidig fettsyrasammansättning. Cirka 95 procent av fettsyrorna är omättade.

Omega fettsyror
Virgino har ett högt innehåll av de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 i fördelaktigt förhållande. De hjälper kroppen att sänka halten av skadligt kolesterol i blodet. Virgino innehåller också omega-7-fettsyror, som är särskilt viktiga för hud och slemhinnor.

Oljesyra
Rybsolja består till ca 63 procent av oljesyra, en omättad fettsyra som hör till gruppen omega-9-fettsyror. Oljesyran förhindrar härskning av fetter. Oxidation av fetter har en koppling till utveckling av cancer och hjärtsjukdomar.

E-vitamin
E-vitamin är en viktig antioxidant, som förhindrar fettsyror från att härskna. Det stärker blodkärl, muskler och nervsystemet och är nödvändigt för cellförnyelsen. E-vitaminhalten är hög i kallpressad rybsolja. Två matskedar per dag är tillräckligt för att tillgodose det dagliga behovet. De naturliga vitaminerna i kallpressad rybsolja absorberas tre gånger så effektivt som syntetiska vitaminer.

Ubikinon
Ubikinon eller koenzym Q10 är ett fettlösligt ämne, som spelar en viktig roll i cellernas energiproduktion och i hjärtats funktion. Ubikinon har antioxiderande effekt: det hindrar oxidation av fetter, så som LDL-kolesterol som är skadligt för artärerna. Q10 återställer också oxiderat E-vitamin till sin aktiva form. Kött och fetter är ubikinonkällor. Virgino rybsolja är en god ubikinonkälla för dem som sällan eller aldrig äter kött.

K-vitamin
K-vitamin är ett fettlösligt vitamin, som är viktigt för bildandet av blodets koaguleringsfaktorer. Det har också betydelse för produktion av andra proteiner i blodet, ben- och bindväv samt lever. K-vitamin finns i många bladgrönsaker såsom sparris, grönkål och spenat samt i vegetabiliska oljor.

Lecitin
Lecitin är ett byggmaterial i mänskliga celler. Det reglerar fettomsättningen, sänker kolesterolhalten i blodet och förbättrar upptagningen och rörligheten av fettlösliga vitaminer. Lecitin har en viktig roll i nervernas och hjärnans funktion. Lecitin förstörs lätt i industriella processer men bevaras i kallpressning.

Fytosteroler
Kallpressad Virgino rybsolja innehåller naturliga växtsteroler. Dessa kolesterolliknande substanser som hämmar kolesterolabsorption finns i växter. Tillsammans med E-vitamin sänker de kolesterolhalten i blodet.