Rypsin puintivinkki

Jyrki Mikkola Kausalasta kertoi seuraavan vinkin syysrypsin puintiin. Ongelmana oli saunakukan määrä puitujen siementen joukossa. Ongelma johtui siitä, että Sampo puimurissa tuulen määrää ei saatu riittävän suureksi seulastolla, jolloin osa roskista ulos lentämisen sijasta tippui rajaiskiertoon ja lisäsi seilaston kuormitusta entisestään.

Ratkaisuna oli vaihtaa seulan jatke pienempi reikäiseen (tilauksena tehtaalta) tai yksinkertaisesti tukkimalla joka toinen reikärivi seulan jatkeelta teippauksella. Jyrki kokeili jälkimmäistä keinoa ja puintipuhtaus parani oleellisesti.

Rypsin viljkelyohjeessa on maininta: ”Yleinen virhe rypsiä puitaessa on jättää tuuli liian pienelle. Jollei ilmavirtaus ole seulalla riittävä, niin siemenet eivät erotu satojätteistä ja ne kulkeutuvat seulojen yli peltoon. Yli menevistä siemenistä tehdään helposti väärä diagnoosi ja tuulta vähennetään entisestään”. Siihen voisi lisätä, että liian pienellä tuulella osa siemenistä menee yli ja iso osa roskista menee siemensäiliöön.