touko 31, 2024

Suolisto kuntoon – kokeile kolmea muutosta ruokavaliossa

in Ajankohtaista

by Super User

Suomalaisten suolistot voivat yhä huonommin, ja syy on elintavoissa.  Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisten kymmenen vuoden sisällä.  Ruokavalion rukkaaminen terveellisemmäksi, liikunta ja lepo auttavat. 
huhtikuu 10, 2024

Kevyt keväinen lounassalaatti kurkusta ja kylmäsavulohesta

in Blogi

by Aira Kuvaja

Itse teen usein kotona ruuan valmiiksi ja otan pakasterasiassa mukaan töihin. Etäpäivinäkin piristää, kun pitää kunnon lounastunnin ja kokkaa itse kevyen lounaan. Uudet ravitsemussuositukset suosittelevat syömään entistäkin enemmän kasviksia päivittäin, joten niitä kannattaa sisällyttää jokaiselle aterialle. Kevään ja kesän koittaessa alkaa tehdä yhä enemmän mieli ruokaisia salaatteja. Tämä salaatti valmistuu…
huhtikuu 10, 2024

Mehevät täytetyt sardiinileivät evääksi piknikille tai vaikka opiskeluihin

in Blogi

by Aira Kuvaja

Täytetty leipä on helppo ja ruokaisa eväs, etenkin kun näkee sen verran vaivaa, että sekoittaa täytteeksi tulevan tahnan itse. Säilykesardiineja käytettiin aiemmin Suomessakin paljon, mutta ne ovat jotenkin jääneet tonnikalan varjoon. Sardiini on kuitenkin aika herkullista, kohtuuhintaista ja terveellistäkin. Täytetyt leivät voi helposti ottaa mukaan kylmälaukussa piknikille, ja niistä saa…
huhtikuu 23, 2024

Pienillä muutoksilla ruokavalioon on suuri vaikutus

in Ajankohtaista

by Super User

Jo pienikin muutos ruokavaliossa on terveyden kannalta merkityksellinen, jos se tulee tavaksi, kertoo Ilta-Sanomat Terveys. Lehti listaa viisi isoa ongelmaa suomalaisten syömisessä: Kasviksia syödään liian vähän ja punaista sekä prosessoitua lihaa liikaa. Kovaa rasvaa saamme liikaa ja kuitujen saanti jää alhaiseksi. Suolan käyttöäkin pitäisi vähentää.
huhtikuu 10, 2024

Lastattu hummus on vappupöydän ykkösherkku

in Blogi

by Aira Kuvaja

Selailen usein ulkomaisia netin ruokasivustoja, Instagramia ja Pinterestiä uusien ideoiden toivossa. ”Loaded hummus” eli suomeksi lähinnä ehkä lastattu hummus ollut trendikästä jo pidempään, ja olen nähnyt hienoja ruokakuvia sekä erilaisia versioita. Pitihän sitä kokeilla itsekin, kun perhettä ja ystäviä tuli kyläilemään. Satun näet pitämään kovasti hummuksesta, fetasta, oliiveista, makeista pienistä…
huhtikuu 23, 2024

Kolesteroli alas ilman lääkkeitä

in Ajankohtaista

by Super User

Yli miljoonalla suomalaisella on kohonnut veren kolesterolipitoisuus. Arvot voivat parantua kolesterolia alentavalla ruokavaliolla ja muilla elämäntapamuutoksilla ilman lääkkeitä, kerrotaan Iltalehden terveyssivuilla 18.4.2024.
helmikuu 22, 2024

Viipale kakkua aamupalaksi? Kokeile banaanileipää!

in Blogi

by Aira Kuvaja

Onko muita, joille aamiaiseksi maistuisi kunnon viipale kakkua kahvin kera? Sen voi tehdä terveellisestikin, nimittäin banaanileivällä! Banaanileipä ei oikein tiedä, onko se leipä vai kakku, kenties molempia vai ei kumpikaan. Herkullista ja täyttävää se on joka tapauksessa, ja käy myös välipalasta tai iltapalasta. Leipominen on helppoa, sillä aineksia ei vatkata…
maaliskuu 26, 2024

Kananmunat tuovat kevään lautaselle

in Blogi

by Aira Kuvaja

Linnunmuna on ollut kevään, uuden elämän ja kasvun symboli jo muinaisilta ajoilta. Sen on uskottu tuovan onnea ja voimia sekä suojelevan vaaroilta. Kotimaisissa kansanrunoissa, joihin Kalevala pohjautuu, maailma sai alkunsa munasta, ja muna on myös vanha kristillinen symboli. Ei ihme, että munaruuat ovat suosittuja pääsiäisenä. Kauniin keväisen, keltaisen, valkoisen ja…
maaliskuu 21, 2024

Lammasburgerit sopivat rentoon pääsiäisenviettoon

in Blogi

by Aira Kuvaja

Lammas kuuluu pääsiäispöytään, se on selvä. Me päätimme kuitenkin, että tänä vuonna emme laita juhlavaa pääsiäisateriaa lammaspaisteineen, kun olemme rennosti oman perheen kesken. Niinpä päätin testata lammasburgereita, joihin tulee kastikkeeksi kreikkalainen tsatsiki hieman mukailtuna sekin. En raastanut tsatsikin joukkoon kurkkua, joten kurkkuraasteen valutus jää pois. Sen sijaan laitoin burgerin väliin tuorekurkkua…
tammikuu 24, 2024

Pistaasilohi ja sitruunarisotto tuovat kevään lautaselle

in Blogi

by Aira Kuvaja

Ruuan hinta on noussut, ja lohi on arvossaan. Lohta kannattaa kuitenkin nauttia silloin tällöin, sillä rasvainen kala tekee sydämelle hyvää ja on tärkeä osa ruokavaliota.  Pistaasilohi sopiikin ehkä parhaiten sunnuntain päivälliselle. Sitruunainen, rapea pistaasikuorrutus tuo ruokaan sekä näköä, makua että rakennetta ja hyvää purutuntumaa. Sitruunamehu raikastaa rasvaista kalaa, siksi sitä…