syyskuu 07, 2023

Omena raikastaa coleslaw-salaatin

in Blogi

by Aira Kuvaja

Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti on ollut pitkään tosi suosittua. Ravintolat tarjoavat sitä erilaisten annosten lisukkeena ja kaupasta voi ostaa valmiina useamman hintaista sekä laatuista coleslawia. Aina on kiva hiukan muuntaa ja uudistaa suosikkireseptejä. Tein ”appleslawin” eli coleslaw-salaatin, jossa on mukana suomalaista punakylkistä omenaa. Halusin raikastaa myös salaatin kastikkeen ja jätin…
elokuu 31, 2023

Aprikoosi tuo twistiä mustikkakakkuun

in Blogi

by Aira Kuvaja

On taas se aika vuodesta, kun pakastin on pullollaan marjoja (joillakin vielä viime sadon!) ja metsästäkin löytyy vielä lisää. Perinteistä pullataikinapohjaan tehtyä mustikkapiirakkaa ei tietenkään voita mikään, mutta välillä on kiva loihtia myös uutta. Sovelsin hieman vaalean kakun perusohjetta ja toin siihen mehevyyttä kreikkalaisella jogurtilla. Kakun päälle laitoin mustikoiden ohella…
elokuu 03, 2023

Porkkanakakkusmoothie pelastaa ankeimmankin aamun

in Blogi

by Aira Kuvaja

Tiedät varmasti perinteisen porkkanakakun, johon tulee sulatejuustosta tehty kuorrutus? Porkkanakakkusmoothiessa on samaa makumaailmaa. Smoothie on terveellinen, mutta myös ruokaisa ja siinä on paljon ravintoaineita – smoothien voimin jaksaa pitkään. Se sopii paitsi aamupalaksi, myös välipalaksi, iltapalaksi tai vaikka jälkiruuaksi. Itselläni on tapana tehdä kerralla viikon smoothiet kannuun jääkaappiin, mikä helpottaa…
syyskuu 07, 2023

Onko tässä paras sienikeiton ohje?

in Blogi

by Aira Kuvaja

Sienisato on tänä syksynä hyvä, eikä kaikkia kannata säilöä. Nyt on monenlaisten herkullisten sieniruokien aika. Sienikeittoon sopivat monenlaiset sienet; kantarellit, suppilovahverot, tatit ja kehnäsienet – ja miksipä ei kaupan herkkusienet sekä osterivinokkaat. Unkarilaisessa sienikeitossa on sopivasti hapokkuutta ja makeutta, suolaisuutta ja mausteisuutta sekä täyteläisyyttä. Ohjeeni kaikkeen ruoanlaittoon on: maista, maista…
elokuu 03, 2023

Sadonkorjuuajan kukkakaalista syntyy samettinen thaimaalainen keitto

in Blogi

by Aira Kuvaja

Suomalaiset kasvikset ovat parhaimmillaan sadonkorjuuaikaan. Niitä kannattaa käyttää runsaasti ruuanlaitossa, mutta mikään ei estä maustamasta ruokia etnisellä twistillä. Soseutettu thaimaalainen kukkakaalikeitto on samettisen pehmeää, ja vaikutelmaa lisää kookosmaito, laadukas öljy sekä pähkinävoi. Resepti on hunajaa lukuun ottamatta vegaaninen, ja hunajan voikin halutessaan korvata ruskealla ruokosokerilla. Virginon öljyistä tähän reseptiin sopivat…
elokuu 03, 2023

Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa nopeasti elintapojen muutoksella

in Ajankohtaista

by Super User

Huono kolesteroli tukkeuttaa verisuonia elimistössä ja voi johtaa jopa sydän- tai aivoinfarktiin. Hyvä uutinen on, että huonon kolesterolin saa laskuun nopeasti ilman lääkkeitä muuttamalla elintapoja. Iltalehden terveysaiheisessa artikkelissa 29.7.2023 kerrotaan, että kolesteroliarvojen matalana pysyminen vaatii elintapojen muuttamista pysyvästi. Tavoitteena on saada kokonaiskolesterolin arvo alle 5,0 mmol/l, huono LDL-kolesteroli alle 3,0.
heinäkuu 04, 2023

Caprin tyyliin maustettua kanaa valkoviinikastikkeessa kesän grillijuhliin

in Blogi

by Aira Kuvaja

Caprilaissalaatti on monen lemppari, siinä on italian lipun väreissä tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa. Valmistin samaan tyyliin broileria, joka ensin ruskistetaan pannulla tai grillissä, ja haudutetaan sen jälkeen valkoviinikastikkeessa. Pekoni tuo lisämakua, mutta jos haluat kevyemmän aterian, voit jättää sen poiskin. Resepti kuulostaa hieman monimutkaiselta, mutta on todellisuudessa aika helppo ja yksinkertainen…
kesäkuu 20, 2023

Toscanalainen artisokkasalaatti tuo Välimeren tunnelmaa keittiöön

in Blogi

by Aira Kuvaja

Raikkaat ruokaisat salaatit ovat ihania kesäruokia. Samalla tulee kuin huomaamatta syötyä vaikka se puoli kiloa kasviksia, jonka ravitsemussuositukset neuvovat meitä nauttimaan päivittäin. Ainesmäärät eivät ole salaateissa tarkkoja – niitä voi säätää maun mukaan, jättää jotain pois ja ottaa mukaan jotain lisää. Salaatissa on hyvä olla mukana proteiinia sekä hyviä rasvoja…
kesäkuu 16, 2023

Gazpachoa eli kylmää vihanneskeittoa meksikolaiseen tyyliin

in Blogi

by Aira Kuvaja

Kylmä kurkusta tai muista vihanneksista tehty keitto eli gazpacho on maailmalla nyt suosittua. Kesän hellepäivinä kylmä vihanneskeitto maistuu lounaalla tai päivällisellä. Gazpacho on myös erinomainen juhlaruoka, sillä sitä voi tehdä kerralla isommankin määrän ja laittaa kylmään odottamaan tarjoilua – kuuma keittohan pitää lämmittää juuri ennen tarjoamista. Mausteisessa meksikolaisessa versiossa smetana…
maaliskuu 08, 2023

Vappupiknikille herkullinen dippikastike valkohomejuustosta

in Blogi

by Aira Kuvaja

Kevät ja kevään juhla vappu lähestyy taas, aivan varmasti. Tutut munkit ja muut vappuherkut on kiva ostaa tai vaikka tehdä itse vappupiknikille, mutta joka vuosi on mukava myös keksiä jotain ihan uutta. Kokeile tänä vappuna kuivasta kuohuviinistä ja brie-juustosta valmistettavaa dippikastiketta, joka sopii niin kasvisten kuin vaikka perunalastujen dippaamiseen. Ja…