Vaihda haitallinen palmuöljy pehmeisiin rasvoihin – kylmäpuristetut öljyt turvallisia

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA varoittaa yhdessä maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa elintarvikkeissa yleisen palmuöljyn syöpäriskeistä.

Myös Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee käytön rajoittamista.

Kasviöljyjen- ja rasvojen valmistuksessa käytetään puhdistusvaiheessa usein korkeita lämpötiloja. Tällöin voi muodostua haitallisia aineita kuten glysidyyliestereitä, 3-monokloropopaanidiolia ja 2-monokloropropaanidiolia sekä niiden rasvahappoestereitä. Erityisesti palmuöljyssä on todettu suuria pitoisuuksia näitä yhdisteitä. Ne ovat eläinkokeissa aiheuttaneet munuaisvaurioita. Palmuöljyä käytetään yleisesti muun muassa valmisruuissa, kekseissä, muroissa ja jäätelöissä.

Margariinit sisältävät palmuöljyä

EFSA varoittaa palmuöljyn käyttöön liittyvistä riskeistä etenkin imeväisille ja alle 18-vuotiaille. Palmuöljyn haitallisia aineita on muun muassa äidinmaitokorvikkeissa, leivonnaisissa ja muissa prosessoiduissa elintarvikkeissa. Palmuöljyä käytetään myös yleisesti margariinien valmistuksessa. Kuluttajia neuvotaan lukemaan tarkkaan pakkausten tekstit.

Ongelma koskee kaikkia puhdistettuja elintarvikeöljyjä, jotka sisältävät samoja rasvahappoja, mutta palmuöljyllä pitoisuudet nousevat vaarallisen korkeiksi, EFSA toteaa. Kylmäpuristetut öljyt ovat turvallisia.

Palmuöljy sisältää myös runsaasti haitallista kovaa rasvaa. Palmuöljyä, voita tai kookosöljyä sisältävien leivonnaisten, keksien ja muiden elintarvikkeiden käyttöä kannattaa rajoittaa. Niissä on paljon terveydelle epäedullista tyydyttynyttä rasvaa.

Vähennä kovaa rasvaa, suosi pehmeitä rasvoja

Ravitsemuksellisesti palmuöljy, voi ja kookosrasva ovat kaikki huonoja vaihtoehtoja. Tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisrasvasta on palmuöljyssä 49 prosenttia, voissa 66 prosenttia ja kookosrasvassa yli 91 prosenttia. Tyydyttynyt rasva nostaa veren huonon kolesterolin, LDL-kolesterolin, pitoisuutta. Siksi sitä ei suositella runsaina määrinä terveyttä edistävään ruokavalioon. Ihmisellä ei myöskään ole fysiologista tarvetta saada tyydyttynyttä rasvaa.

Ravitsemussuosituksissa (2014) palmuöljyn käyttöä suositellaan vähentämään sekä sen korkean tyydyttyneen rasvan pitoisuuden että ympäristönäkökulmien vuoksi. Lapsiperheiden ruokasuosituksessa (2016), kouluruokailusuosituksessa (2017) ja varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksessa (2018) palmuöljy on sijoitettu terveyttä edistävän ruokavalion kuvauksessa ”vähennä käyttöä” tuotteisiin, kuten kookosöljykin.

Kaiken lisäksi palmuöljyn tuotanto tuhoaa sademetsiä, aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja pahentaa ilmastonmuutosta.

Rypsiöljyä, kalaa ja pähkinöitä

Suositeltavien pehmeiden rasvojen hyviä lähteitä ovat muun muassa rypsi-, rapsi- ja oliiviöljy, niistä tehdyt rasia- ja pullomargariinit sekä rasvainen kala.

Viranomaiset suosittelevatkin kuluttajia vaihtamaan palmuöljyn rapsiöljyyn, kalaan ja pähkinöihin, jotka sisältävät terveellisiä rasvoja. Osa pehmeistä, pitkäketjuisista rasvoista on ihmiselle välttämättömiä. Rypsi- ja rapsiöljyjä suositellaan erityisesti niiden sisältämien omega-3 rasvahappojen takia, koska elimistö ei muodosta niitä itse.

Lähteet:
Maaseudun tulevaisuus https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/palmu%C3%B6ljy-voi-aiheuttaa-sy%C3%B6p%C3%A4%C3%A4-eu-rajoittaa-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%A4-syksyll%C3%A4-1.183258

Iltalehti https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/201804092200864809

Evira https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ravitsemus/palmuoljy/

Pin It