header

Kovan rasvan käyttö näkyy kolesteroliarvoissa

Ruokatiedon uutisissa kerrotaan, että eläkeikäiset käyttävät kovaa rasvaa aikaisempaa enemmän.

Eläkeikäisten suomalaisten ruokatottumuksia selvitettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa. "Kovan rasvan käytön lisääntyminen nostaa todennäköisesti eläkeikäisten keskimääräisiä kolesteroliarvoja, tutkija Anna-Leena Holstila THL:sta arvioi.

THL selvitti eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytymistä ja terveyttä keväällä 2011. Edellinen vastaava selvitys tehtiin vuonna 2009. Ruokatottumuksissa on parin viime vuoden aikana tapahtunut sekä myönteistä että kielteistä kehitystä. Tutkimuksen mukaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä käytetään aikaisempaa useammin, mutta myös kovien rasvojen ja alkoholin käyttö on yleistynyt.

Voita leivälle ja ruuanvalmistukseen

Tutkimus vahvistaa havainnon, jonka työikäisiin keskittyvä Finriski 2012 -tutkimus paljasti jo syksyllä: voin ja voi-kasviöljyseosten käyttö leivällä ja ruuanvalmistuksessa on muutamassa vuodessa yleistynyt.

Naisilla myös hyvän, pehmeän rasvan eli kasviöljyjen käyttö ruuanvalmistuksessa oli parissa vuodessa lisääntynyt muutamalla prosentilla, kun taas miehillä havaittiin samansuuruinen lasku kasviöljyjen käytössä.

Tutkija Anna-Leena Holstila THL:sta sanoo, että eläkeikäisten rasvankäyttöä koskevat muutokset ovat samanlaisia kuin useissa muissa samaan aikaan toteutetuissa väestötutkimuksissa on havaittu.

Työikäisten suomalaisten terveystottumuksia ja sairauksien riskitekijöitä selvittänyt Finriski 2012 -tutkimus osoitti lisäksi, että väestön kolesteroliarvot ovat kääntyneet pitkän laskun jälkeen uuteen nousuun.

"Kovan rasvan käytön lisääntyminen nostaa todennäköisesti myös eläkeikäisten keskimääräisiä kolesteroliarvoja", Holstila arvioi.

Ruokatottumuksissa myös hyvää

Kasvisten, marjojen ja hedelmien päivittäinen käyttö on pitkän ajan seurannassa yleistynyt. Vuonna 2011 tuoreita kasviksia ilmoitti syövänsä päivittäin 29 prosenttia 65–84-vuotiaista miehistä ja 32 prosenttia vastaavanikäisistä naisista.

Tutkimuksen mukaan korkeammin koulutetut syövät kasviksia, marjoja ja hedelmiä useammin kuin alle 9 vuotta koulutusta saaneet.

Marjoja ja hedelmiä raportoi puolestaan syövänsä joka päivä 29 prosenttia miehistä ja 39 prosenttia naisista.

Tutkimuksen mukaan korkeammin koulutetut syövät kasviksia, marjoja ja hedelmiä useammin kuin alle 9 vuotta koulutusta saaneet.

Tumman leivän käytössä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosikymmenen kuluessa. Vaalean leivän käyttö on sen sijaan vähentynyt.

Alkoholinkäytön lisääntymisestä voi seurata terveyshaittoja

Tutkimuksen mukaan ikääntyneiden alkoholinkäyttö on lisääntynyt edelleen. Vähintään kerran viikossa alkoholia juovien miesten osuus oli 39 prosenttia vuonna 2011, kun se vuonna 1993 oli 24 prosenttia. Vastaavat luvut naisilla olivat 22 ja 8 prosenttia.

"Eläkeikäisten alkoholinkäytön lisääntymisestä voi seurata terveyshaittoja. Varmasti tätä ei voida arvioida, koska tässä tutkimuksessa ei mitattu alkoholin riskikäyttöä, Anna-Leena Holstila sanoo.

Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys -postikyselytutkimukseen vastasi vuonna 2011 kaikkiaan 1723 suomalaista. Tutkimuksessa on vuodesta 1993 alkaen seurattu elintapojen, terveyden ja toimintakyvyn kehitystä 65–84-vuotiaassa väestössä.

Linkki Ruokatiedon uutiseen: http://ruokatieto.fi/uutiset/elakeikaiset-kayttavat-kasviksia-ja-kovaa-rasvaa-aikaisempaa-enemman

Pin It

Ihmeaine omega-3

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapot tekevät suonista luistavia, parantavat muistia ja ehkäisevät sydäntauteja. Ne suojaavat dementialta sekä tulehdussairauksilta kuten…

Mausteista, herkullista ja terveellistä ruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon tuore yhteistyökumppani, Ruokamielellä-blogin pitäjä Mari Raahenmaa pitää mausteisesta ruuasta ja käyttää öljyjä monipuolisesti ruuanlaitossa.

Rypsiöljy ulos kaapista!

kategoriassa Blogi

Olen viime elokuusta lähtien työskennellyt uudessa työpaikassa, Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtajana ja Kotitalous-lehden toimituspäällikkönä. Nyt keväällä…