Ainekset:
1 1/2 dl tuoretta voita
1 dl Virgino-rypsiöljyä
1 dl vettä
ripaus suolaa
Sekoita raaka-aineet tehosekoittimella tasaiseksi levitteeksi. Mausta seos suolalla.
Valkosipulilevite:
Valmista valkosipulitahna: kuori ja hienonna pari valkosipulinkynttä. Lisää teelusikallinen rypsiöljyä ja survo tahnaksi. Sekoita peruslevitteeseen. 1 dl levitettä – 1 tl valkosipulitahnaa.
Yrttilevite:
Sekoita peruslevitteeseen mieleistäsi yrttitahnaa, esim. salaattikastikkeen kohdalla kerrottua. 1 dl levitettä – 1 rkl yrttitahnaa.
Vinkki! Kun teet itse kevytlevitteen, vältät erilaiset lisäaineet. Levitteestä tulee maukas, jos siihen käyttää tuoretta voita. Käyttämällä kylmäpuristettua rypsiöljyä kiinteiden rasvojen asemasta, saadaan veri ohenemaan ja verisuonitukosten ja infarktiriskien määrä pienenemään.
Resepti: keittiömestari Jaakko Kolmonen