header

Karppaa viisaasti, valitse öljyt

Viisaasti karpatessa suositaan kasvirasvoja, kuten kylmäpuristettua rypsiöljyä, sekä nautitaan runsaasti proteiinia joka pitää kylläisenä ja edistää lihasten kasvua.

Laatukarppauksen puolesta puhuu ruotsalainen ravitsemustieteilijä Fredrik Paulún uudessa kirjassaan Karppaa viisaasti (Otava 2012).

Laatukarppauksessa puhtaat raaka-aineet, ruoan maku ja stressitön liikunta ovat keskeisellä sijalla. Paulúnin mielestä täysin hiilihydraatittomaksi ryhtyminen on yhtä epäviisasta kuin täydellinen rasvan karttaminen - elimistö tarvitsee molempia, mutta laatuun on kiinnitettävä huomiota. Valkoisen sokerin Paulún kehottaa jättämään pois ruokavaliosta ja käyttämään makeutukseen pieniä määriä hunajaa.

Rasva on ihmisen hyvinvoinnin ja ihanteellisen toiminnan kannalta ehkä tärkein ravintoaine. Solukalvojen ainesosana rasva on elimistön rakennusaine. Kirjan mukaan ruokavalion runsas eläinrasva näyttää kuitenkin lyhentävän elinikää sekä lisäävän sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Parhaiten ihmisen tarpeita näyttäisi vastaavan rasvahappokoostumus, jossa painotetaan kertatyydyttymätöntä ja monityydyttymätöntä rasvaa. Hyviä lähteitä ovat rypsi- ja oliiviöljy, avokado ja pähkinät. Esimerkiksi majoneesi on parasta kotitekoisena, kun valmistukseen käytetään rypsiöljyä ja muita luonnollisia raaka-aineita. Rypsiöljy sisältää ALA-omega-3-rasvahappoa, jonka elimistö osaa muuntaa DHA-rasvahapoksi eli samaksi, jota saa kalasta. Sen vuoksi rypsiöljy on parempaa terveydelle kuin esimerkiksi maitorasva. Kaikkein terveellisintä rypsiöljy on kylmäpuristettuna.

Hyviä hiilihydraatteja ja kuituja ruokavaliossa saadaan muun muassa kasviksista, juureksista, pähkinöistä ja siemenistä, hedelmistä ja marjoista sekä bulgurista, kvinoasta, kaurasta, ohrasta, rukiista, maissista ja tummasta riisistä. Hiilihydraatit ovat elimistön ensisijainen polttoaine, ja varsinkin runsaasti liikkuvat ihmiset tarvitsevat niitä voidakseen hyvin.

Proteiininlähteitä puolestaan ovat broileri, kala, äyriäiset, kananmuna ja vähärasvainen liha. Maitotuotteetkin ovat erittäin hyviä, kunhan ne ovat sokerittomia ja vähärasvaisia. Kannattaa valita raejuustoa, rahkaa, luonnonjugurttia ja vähärasvaisia juustoja.

Antioksidantit vaikuttavat elämäneliksiirin tavoin. Niitä saadaan marjoista, hedelmistä, kasviksista, pähkinöistä, palkokasveista, kylmäpuristetuista öljyistä, sienistä, riistasta, kalasta, mausteista, yrteistä, teestä, kahvista, suklaasta ja punaviinistä. Koska monet antioksidanteista ovat rasvaliukoisia, niitä kannattaa syödä yhdessä öljyn kanssa.

"Ruoasta on tarkoitus nauttia, mutta ei terveyden kustannuksella!"

Pin It

Gluteeniton ja maidoton saaristolaisleipä valmistuu helposti

kategoriassa Blogi

Saaristolaisleipä on monen herkkua, ja sitä tekee mieli senkin jälkeen, kun gluteeni ei enää sovi…

Rypsiöljyssä paistettu Halloumi-juusto vie kielen - Reseptikilpailun voittajat

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon reseptikisaan saatiin yli 250 vastausta. Lukuisien tasokkaiden reseptien joukosta raati valitsi kuusi herkullista ruokaohjetta…

Rypsiöljy täydellinen hyvän rasvan lähde - Dosentti Ursula Schwab

kategoriassa Ajankohtaista

Rasvaviidakossa suunnistavaa kuluttajaa helpottaa selkeä nyrkkisääntö: valinnoissa kannattaa suosia kalaa ja juoksevia öljyjä. Erityisesti kotimaisessa…