Laajan ruokavaliotutkimuksen mukaan pohjoismainen, ns. Itämeren ruokavalio pienentää kolesteroliarvoja ja vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Tutkimuksen keskeisin viesti on, että terveellisen ruokavalion voi koostaa pelkästään pohjoismaisista tuotteista.
Itämeren ruokavalioon kuuluu mm. täysjyväviljaa, kalaa, kananmunia ja riistaa, hapanmaitotuotteita, paljon marjoja, juureksia, sipulia, kaalia, kotimaisia omenoita ja satokauden kasviksia. Myös rypsiöljy on vahvasti mukana pohjoismaisessa ruokavaliossa.
Ekologinen lähiruoka sopii siis erinomaisesti myös osaksi terveellisiä elintapoja!
Itä-Suomen yliopiston koordinoima yhteispohjoismainen tutkimus osoitti, että pelkästään pohjoismaisista tuotteista voi koostaa terveellisen ruokavalion. Tutkimuksessa ei selviä, peittoaako ns. Itämeren ruokavalio paljon kehutun Välimeren ruokavalion.
Itämeren ruokavalio parantaa kolesteroliarvoja ja pienentää siten sepelvaltimotaudin riskiä. Asia käy ilmi Itä-Suomen yliopiston koordinoimasta juuri valmistuneesta SYSDIET-ruokavaliohoitotutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan kolesterolimuutoksilla arvioidaan saavutettavan jopa 10 - 15 prosentin lasku sepelvaltimotautiriskissä 5 - 10 vuoden aikana.
Vähentää metabolista oireyhtymää
Pohjoismaisista aineksista koottu ruokavalio vähentää myös metaboliseen oireyhtymään liittyvän tulehdustekijän määrää. Tutkijoiden yllätykseksi tulehdustekijän pitoisuus oli pohjoismaista ruokavaliota käyttävillä peräti 20 prosenttia pienempi kuin verrokkiruokavaliota käyttävillä.
Tutkimuksesta vastannut professori Matti Uusitupa sanoo, että tutkimuksen keskeisin viesti on, että terveellisen ruokavalion voi koostaa pohjoismaisista tuotteista. Uusituvan mukaan kovassa nosteessa oleva lähiruokaperiaate sopii siis hyvin terveellisiin elämäntapoihin.
Tunnetuin ruokavaliokokonaisuus maailmalla on Välimeren ruokavalio, jonka terveysvaikutuksia on tutkittu paljon ja josta on tullut kansainvälinen brändi. Uusituvan mukaan nyt julkistettu tutkimus ei ota kantaa siihen, kumpi ruokavalioista on parempi. Itämeren ruokavalio kuitenkin muistuttaa hyvin paljon välimerellistä ruokavaliota. Itämeren ruokavaliossa kova eläinperäinen rasva korvataan rypsiöljyllä ja kasvipohjaisilla levitteillä, suositaan kotimaisia kausihedelmiä kuten omenaa, päärynää ja luumua, täysjyväviljatuotteita, kasviksia ja kalaa. Punaista lihaa käytetään vain kohtuudella.
Pohjoismaissa toteutetussa ruokavaliotutkimuksessa verrattiin pohjoismaisen ruokavalion ja tavanomaisen ruokavalion vaikutuksia 166 tutkittavalla, joilla oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta.
Suomesta hankkeessa olivat mukana Itä-Suomen yliopiston lisäksi Oulun yliopisto ja VTT.