Sienisato on tänä syksynä hyvä, eikä kaikkia kannata säilöä. Nyt on monenlaisten herkullisten sieniruokien aika.
Sienikeittoon sopivat monenlaiset sienet; kantarellit, suppilovahverot, tatit ja kehnäsienet – ja miksipä ei kaupan herkkusienet sekä osterivinokkaat.
Unkarilaisessa sienikeitossa on sopivasti hapokkuutta ja makeutta, suolaisuutta ja mausteisuutta sekä täyteläisyyttä.
Ohjeeni kaikkeen ruoanlaittoon on: maista, maista ja maista. Lisää suolaa ja erilaisia mausteita sekä muita makua antavia aineksia ensin vähän, tarkista maku ja lisää sitten tarvittaessa, kunnes maut ovat tasapainossa.
Tunnustan, että meillä on vielä jäljellä viime vuonna kerättyjä, kuivattuja suppilovahveroita. Niinpä tein keittoni niistä, ja siitä tuli varsin herkullista.
Unkarilainen sienikeitto
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
2 sipulia silputtuna
5 dl puhdistettuja ja silputtuja tuoreita sieniä (tai 1 dl kuivattuja)
5 dl kanalientä (kuutiosta)
1 tl savupaprikajauhetta
1 rkl soijakastiketta
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 tl juoksevaa hunajaa
2,5 dl kermaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl silputtua tuoretta tilliä
½ sitruunan mehu
1,5 dl kreikkalaista jogurttia
päälle: silputtua tuoretta persiljaa ja kreikkalaista jogurttia
Kuumenna öljy kattilan pohjalla keskilämmöllä ja paista siinä sipulisilppua hetki. Lisää silputut sienet ja paista vielä muutama minuutti.
Lisää 5 dl vettä ja murenna joukkoon kanaliemikuutio, kuumenna. Lisää savupaprikajauhe, pippuri, hunaja ja soijakastike. Keitä 15 minuuttia hiljaisella tulella. (Jos käytät kuivattuja sieniä, murenna ne keittoon tässä vaiheessa.)
Sekoita kulhossa kierrevatkaimella kerma ja jauhot. Lisää suuruus keittoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kypsennä keittoa vielä toiset 15 minuuttia.
Lisää tillisilppu, kreikkalainen jogurtti ja sitruunamehu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makuja sekä suolaa. Ripota keiton pintaan persiljaa.
Tarjoa keitto kreikkalaisen jogurtin kera. Lisukkeeksi sopivat Virgino-öljyssä paistetut maalaisleipäviipaleet.