Villiyrttikokki Päivi Lehtonen suosii puhdasta suomalaista ruokaa

pikkuraparperiVarsinaissuomalainen kokki ja villiyrttiekspertti Päivi Lehtonen leipoo alkukesän juhliin valkosuklaista piirakkaa, jossa aineksina on oman pihan marjoja ja raparperia.

Päivi Lehtonen on mielenkiintoinen henkilö ja hyvä esimerkki siitä, miten omista kiinnostuksen kohteistaan voi rakentaa omannäköisen uran ja elämän. Nousiaisissa perheensä kanssa vuonna 1922 valmistunutta puutaloa asuttava Päivi on biologi, hän väitteli Turun yliopistossa vuonna 2006. Jokioisissa MTT:llä jonkin aikaa työskenneltyään Päivi päätti vaihtaa alaa ja kouluttautui kokiksi Turun ammatti-instituutissa.

"Nykyisessä työssäni nämä molemmat alat yhdistyvät. Olen erityisen kiinnostunut villiyrteistä, villiruuasta sekä siitä, miten kotipihan kasveja, rikkaruohojakin, voi käyttää ruuanlaitossa", Päivi kertoo.

Riistaa, yrttejä ja luomua

Päivi Lehtonen työskentelee Kuralan kartanotilalla Yläneellä. Hänellä on myös oma toiminimi, Perinnepata, jossa hän keitraa ja vetää kursseja.
"Kurssieni aiheita ovat tietysti villiyrtit, kasvisruoat, myös riistan ja villiyrttien yhdistämisestä olen pitänyt kursseja. Kurssilaisina on ollut niin yritysten porukoita, Marttoja kuin Maa- ja kotitalousnaisia."

"Makkarakurssillakin olen käyttänyt mausteina villiyrttejä, kuten litulaukkaa ja suolaheinää. Karkkikursseilla pyrin valitsemaan valmistusaineiksi luonnollisia aineita, mahdollisimman paljon luomua, aitoja marjoja ja hedelmiä – ilman keinotekoisia lisä- tai väriaineita. Mesiangervotäytteiset valkosuklaakonvehdit ovat olleet tosi suosittuja!"

Erityisen iloinen Päivi on ensi kesän 4H:n ruokakoulusta. "On ihanaa, että lapset oppivat ruuanlaittoa jo ennen yläasteelle menoa. Kotitaloutta opetetaan mielestäni koulussa liian vähän ja liian myöhään, seiskaluokkalaiset ovat jo murrosiässä ja helposti kyseenalaistavat kaikkea. Nuoremmat lapset taas ovat tosi innokkaita oppimaan uutta", hän pohtii.

Kotipuutarhasta aineet leipomuksiin

Vuonna 2013 Päivi julkaisi kirjan nimeltä Kotipuutarhan keittokirja. "Reseptien raaka-aineina on kotipihan kasveja, rikkaruohoja sekä puutarhan ylituottajia kuten kesäkurpitsaa, punaherukkaa, omenaa ja karviaista."

Päivi suosii suomalaisia, puhtaita raaka-aineita sekä mahdollisuuksien mukaan luomua. Rypsiöljyä hän käyttää monipuolisesti ruuanlaittoon, paistamiseen ja leivontaan, etenkin vegaaniasiakkailleen.

"Öljy on mielestäni puhtaampi tuote kuin margariini, jossa on paljon erilaisia E-koodeja ja lisäaineita."
"Nyt keväällä olen tehnyt uunissa nokkossipsejä, kevyesti öljyssä pyöriteltynä. Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii villiyrttisalaattien salaatinkastikkeisiin sekä makuöljyihin. Öljyyn saa uutettua makua yrteistä, esimerkiksi maahumalasta, rakuunasta tai lipstikasta: puhtaita yrtinoksia laitetaan öljypulloon ja pidetään muutama päivä huoneenlämmössä."

"Kevään ja alkukesän juhliin suosittelen valkosuklaista raparperipiirakkaa. Helppotekoisen piirakan voi valmistaa vaikka jo pari päivää etukäteen jääkaappiin. Piirakan reseptiksi sopii keittokirjastani "Päivin punavalkoinen paholainen" -marjapiirakan ohje, kun vaihtaa punaherukat raparperipaloihin. Toki pakkaseen jääneitä marjojakin voi käyttää!

Päivin punainen paholainen »

Päivin yrityksen kotisivuilta www.perinnepata.fi löytyy tietoa hänen kursseistaan sekä voi tilata Kotipuutarhan keittokirja -teosta.

Pin It