header

Reumaliitto julkaisi laajan tietopaketin ravitsemuksesta

Tarjolla on nyt tutkittua tietoa reumasairauksia sairastavien ravitsemuksesta. Kuopion Reumayhdistys ja Reumaliitto ovat yhteistyökumppaneineen tuottaneet luotettavan ravitsemustietopaketin ja julkaisevat Reumaliiton verkkosivuilla aineiston, joka on tarkoitettu reumasairauksia sairastaville ja tukimateriaaliksi heidän parissaan työskenteleville.

Asiantuntijoina ovat ravitsemusterapian professori Ursula Schwab ja reumatologian erikoislääkäri Antti Puolitaival.

Reumasairauksissa ravitsemukseen on kiinnitettävä huomiota. Monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa reumasairauksien itsehoitoa ja oikeaa ravitsemusta kannattaa opetella.

Terveyttä edistävässä ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus, eivätkä yksittäiset ruoka-aineet tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä. Säännöllinen ateriarytmi pitää virkeänä ja helpottaa syömisen hallintaa. Kohtuulliset annoskoot ja syöminen tasaisin väliajoin edistävät myös painonhallintaa ja vatsan normaalia toimintaa. Pitkät ateriavälit ja liian pienet annokset altistavat napostelulle ja liialliselle syömiselle seuraavalla aterialla. Monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio tarjoaa myös maukkaita makuja.

Elimistö tarvitsee rasvaa muun muassa solujen rakennusaineeksi, hormonien muodostukseen ja energianlähteeksi. Suositeltava määrä rasvaa on 25–40 % ruoan energiasta. Tätä pienempi rasvan saanti vaikeuttaa välttämättömien rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien saantia, eikä siitä ole hyötyä sydän- ja verisuoniterveyden kannalta. Rasvan määrää olennaisempaa on sen laatu.

Ruoan kova rasva nostaa veren kolesterolipitoisuutta ja kovan rasvan korvaaminen pehmeällä rasvalla vastaavasti laskee sitä. Pehmeää rasvaa ovat myös välttämättömät rasvahapot: linolihappo (omega-6-rasvahappo) ja alfalinoleenihappo (omega-3-rasvahappo). Elimistö ei voi niitä itse valmistaa, joten ne on saatava ravinnosta. Välttämättömien rasvahappojen saannin turvaa 6 tl margariinia (vähintään 60 % rasvaa) ja 1–2 rkl öljyä tai öljypohjaista salaatinkastiketta päivittäin.

Rasvahappokoostumuksen perusteella paras valinta on Reumaliiton asiantuntijoiden mukaan rypsiöljy. Siitä saadaan hyvin omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa, josta monilla suomalaisilla on puutetta.

Lue lisää:
https://www.reumaliitto.fi/fi/reumaliitto/uutiset/reumaliitto-julkaisee-ravitsemustietoa-reumasairauksia-sairastaville

https://www.reumaliitto.fi/fi/ravitsemus

Pin It

Red velvet -kakku, makeaa mahan täydeltä

kategoriassa Blogi

Kesälomalla on aikaa laittaa ruokaa, leipoa ja testata uusia reseptejä! Ystäväni oli tulossa kylään, joten…

Palmun alle vai tunturin juureen

kategoriassa Blogi

Kausi paketissa. Viime viikonloppuna oli viimeiset kisat. Lahdessa kisattiin Messilästä siirretyt ylämäkihiihdot urheilukeskuksessa. 1,4km matkalla…

Mango-chisalaatti grilliruokien kaveriksi

kategoriassa Blogi

Käytän paljon hedelmiä ja marjoja salaateissa. Vihreän salaatin kaveriksi sopivat esimerkiksi mansikat, pensasmustikat, viinirypäleet, ananas…