header

Terveellinen välipala auttaa jaksamaan

futisKoulut ja oppilaitokset ovat avanneet ovensa, useimpien lomat loppuneet. Nyt kaivataan vinkkejä virkeyteen ja jaksamiseen.

Ihmekonsteja ei kuitenkaan ole olemassa, vaan kannattaa kiinnittää huomio koko elämäntapaan. "Säännöllinen ateriarytmi, täysipainoinen ravitsemus ja suositusten mukaiset ruokavalinnat sekä sopivasti liikuntaa ja lepoa", tiivistää apulaisprofessori Ursula Schwab avaimet niin lapsen ja nuoren kuin aikuisenkin jaksamiseen.

Schwab neuvoo, että hyviä välipaloja koulusta kotiutuvalle ovat esimerkiksi täysjyväleipäviipaleet, joiden päällä on pehmeää kasviöljypohjaista levitettä, täyslihaleikkelettä tai vähärasvaista juustoa sekä kasviksia. Kyytipojaksi sopii lasillinen rasvatonta maitoa.

Rasvattomaan, maustamattomaan jogurttiin voi sekoittaa hedelmiä tai marjoja, ja hedelmäsalaattikin on maistuva välipala. Tai sitten voi surauttaa marja- tai hedelmäsmoothien. Aikuinen voi tehdä aamulla välipalan valmiiksi jääkaappiin koululaista odottamaan!

Suositeltavaa ruokaa ja pehmeää rasvaa

Ursula Schwab työskentelee ravitsemusterapian apulaisprofessorina Itä-Suomen yliopistossa. Hän oli mukana laatimassa uusia suomalaisia ravitsemussuosituksia, jotka julkistettiin alkuvuodesta.

"Suositeltavaan ruokavalioon kuuluu täysjyväviljavalmisteita. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi noin puoli kiloa vuorokaudessa. Hyvään ruokavalioon kuuluu myös rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita, kalaa pari kertaa viikossa ja punaista lihaa enintään 500 grammaa viikossa. Rasvoiksi suositellaan pehmeitä rasvoja eli kasviöljyjä ruuanvalmistukseen ja salaatinkastikkeeksi, niistä tehtyjä levitteitä leivälle. Maustamattomia pähkinöitä ja siemeniä kannattaa nauttia pari ruokalusikallista päivässä", Ursula Schwab kertaa suositusten mukaisen ruokavalion kulmakivet.

Kasviöljyissä Schwabin mukaan hyvä valinta on suomalainen rypsiöljy. "Rypsiöljyssä on kaikkein tasapainoisin omega-6/omega-3-suhde. Se sisältää näitä molempia välttämättömiä rasvahappoja, jotka on saatava ravinnosta."

"Suomalaiset suositukset perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, joiden taustalla puolestaan on huolellinen tutkimusnäytön arviointi. Suositukset perustuvat siis vankkaan tutkimusnäyttöön", Schwab muistuttaa.

Schwab tietää mistä puhuu, sillä hän oli suositustyössä pohjoismaisen rasvatyöryhmän puheenjohtaja. Hänen kanssaan kannattaakin ryhtyä vänkäämään kovan rasvan eli voin tai kookosrasvan terveellisyydestä vasta, kun on itse lukenut läpi puolimetrisen pinon rasvatutkimuksia ja on selvillä niiden luotettavuudesta.

Pin It

Ihana jälkiruoka - rosmariiniöljyssä ja hunajassa paistettu munajuusto

kategoriassa Blogi

Sain kokeiltavaksi Virginon uutta rosmariinilla maustettua makuöljyä. Ensimmäisenä tuli mieleen, että jotakin jälkiruokaa olisi kiva…

Vaihtelua lisukkeisiin – palsternakkagratiini paistetun lohen kera

kategoriassa Blogi

Kevättalven parhaat arkiateriat syntyvät kalasta ja suomalaisista juureksista. Perunoiden ja uunijuuresten lisäksi on kiva valmistaa…

Ulla Liukkosen pääsiäiseen kuuluu kevään valoa, herkkuja ja hiljentymistä

kategoriassa Ajankohtaista

Uunin lämmössä, rakkaudella syntyvät keittiömestari Ulla Liukkosen parhaat pääsiäisherkut: rypsiöljyssä, sitruunamehussa ja yrteissä marinoitu lammaspaisti…