header

Perinteiset pohjoismaiset raaka-aineet uusia superruokia

Uusia superruokia ovat Pohjoismaiden ruokakulttuuriin kuuluvat perinteiset raaka-aineet kuten marjat, kala, rypsiöljy, täysjyväkaura ja -ruis sekä kasvikset.

Tänä vuonna alkanut suomalais-norjalainen Norrdiet-yhteishanke pureutuu pohjoismaisen ruokavalion terveysvaikutusten ytimeen. Nelivuotinen tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Kansanterveyden haasteet eli Salve-tutkimusohjelmaa.

Erikoistutkija Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta pitää karhumaista ruokavaliota mukailevia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia maailman parhaina. Ne ovat kohtuullisia, perustuvat tutkittuun tietoon ja edistävät ihmisen pitkäaikaista terveyttä.

“Viiniä saa juoda pullokaupalla saadakseen marjojen ja marjamehujen terveysvaikutuksen”, Erlund havainnollistaa.
Hän kertoo, että ruokavalion kasvisvoittoisuus on maailmanlaajuisesti ravitsemussuositusten kivijalka. Tieteen ja käytännön ohjauskeinojen kannalta mielenkiintoista on, mitkä tehokkaiksi tiedetyistä ruoka-aineista sujuvimmin omaksutaan osaksi väestön ruokailutottumuksia.

“Haasteemme on saada ne ihmiset syömään paremmin, joita se ei voisi vähempää kiinnostaa. Tuttuja ruokia omaksutaan todennäköisemmin ja vaivattomammin kuin vieraampia. Linssien suositteleminen vetoaisi lähinnä uutuudentavoittelijoihin, jotka muutenkin syövät kohtuullisen hyvin”, Erlund pohtii.

Vuosina 2009–2012 toteutuvan Salve-ohjelman tavoitteena on tuottaa sovelluskelpoista tietoa kansanterveyden parantamiseksi. Ohjelma painottaa varhaista vaikuttamista sairauskeskeisen lähestymistavan sijaan.

(Lähde: Ruokatiedon uutiset 20.10.2009)

Lue lisää: Kylmäpuristetun rypsiöljyn rasvahappokoostumus on tutkitusti terveellisempi kuin oliiviöljyn.

 

Pin It

Vellamo-ravintolan omistaja Sanna Virtanen:

kategoriassa Ajankohtaista

Ruoka-ala on minulle unelma-ammatti Yrittäjyys ruoka-alalla teettää paljon työtä mutta myös onnistumisen elämyksiä. Sanna Virtanen…

Aivojen hyvinvointiin laadukasta rasvaa, täysjyvähiilareita, kalaa ja kasviksia

kategoriassa Ajankohtaista

Aivotutkija, kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta puhuu pehmeiden rasvojen merkityksestä aivojen hyvinvoinnille. Huotilainen on…

Virginoa kertaa kuusi! - Virginon reseptikilpailun voittaja Maria Waltari

kategoriassa Ajankohtaista

Virginon reseptikilpailun voittaja Maria Waltari kokkaa kuudelle lapselleen terveellistä, täysipainoista ruokaa. Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii niin…