header

Lisää hyvää rasvaa ja laihdu! - Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia

Moni laihduttaja on tottunut välttelemään rasvaa, koska se sisältää paljon energiaa. Hyviin tuloksiin voi kuitenkin päästä yllättävällä tavalla - lisäämällä sallittuja rasvoja ruokavalioon.

Näin kirjoittaa laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia Hyvä Terveys -lehdessä 1/2012.

Oikotietä hoikaksi ei ole. Yksipuolisten ja ihmeitä lupaavien pikadieettien tehoon ei siis kannata uskoa. Mitä nopeammin kilot lähtevät, sitä nopeammin ne tulevat takaisin.

Moni rasvojen karttaja on huomannut, että vähärasvaisen ruokavalion myötä iho ja hiukset kuivuvat, niveliä kolottaa, muisti pätkii eikä vointi muutenkaan ole kehuttava. Laihduttajan vaarana onkin liian vähäinen pehmeiden rasvojen saanti. Tällöin terveydelle tärkeiden rasvahappojen saanti vaarantuu. Seuraukset voivat olla todella ikäviä: veren rasva- ja sokeriarvot huononevat, verenpaine nousee, eikä mikään oikein jaksa kiinnostaa. Myös hermosto, mieliala ja näkö tarvitsevat pehmeitä rasvoja.

Pehmeän rasvan lähteitä ovat öljyt, pähkinät ja rasvainen kala. Rasvan vähentämisen sijaan laihduttajan kannattaisikin karsia hiilarihöttöä. Kaikkia viljatuotteita ei kannata hylätä, mutta on hyvä luopua tai ainakin vähentää runsassokerisia, vähäkuituisia tuotteita ja salakavalia, piilokaloreita tuovia juomia, makeisia, keksejä, leivonnaisia, alkoholia ja mehuja. Ruokavalioon tarvitaan proteiineja, kuten kalaa ja maitotuotteita. Myös marjoja ja kasviksia tulisi syödä runsaasti, ja viljatuotteet kannattaa valita kokojyvänä ja runsaskuituisina. Annoskoot on hyvä pitää kohtuullisina.

Saarnia ehdottaa paljon kasviksia sisältävän avokadosalaatin kastikkeeksi rypsiöljyä, lisäksi ateriaan kuuluu keitetty kananmuna, näkkileipää tai ruisleipää ja lasi piimää tai maitoa. Kahvin tai teen kera hän suosittelee palaa omatekoista kaura-marjapiirakkaa, jonka pohjassa on kauraleseitä ja rypsiöljyä.

Kun painonpudotus on mielekästä ja talkoisiin otetaan mukaan kiva liikuntaharrastus, siitä voi tulla uusi elämäntapa!

Pin It

Omega-3 ehkäisee rytmihäiriöitä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät infarktipotilaiden rytmihäiriöitä. Tieto käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Omega-3-rasvahapot tunnetusti pienentävät terveiden riskiä sairastua…

Korkealaatuiset maustetut öljyt aidoista raaka-aineista!

kategoriassa Ajankohtaista

Uudet Virgino® makuöljyt on tehty aidoista raaka-aineista ja sen kyllä huomaa! Tarjolla on valkosipulia, rosmariinia…

Paahdettuja kastanjoita sitruunakevytvoin kera

kategoriassa Blogi

Ihastuin paahdettuihin kastanjoihin Lontoossa, missä niitä myydään kärryistä monessa kadunkulmassa. Kastanjoita on helppo paahtaa myös…