Sivistysmaan ruokakulttuuri perustuu oman maan raaka-aineisiin

lampisjarvi"Jokaisen sivistysmaan ruokakulttuuri perustuu oman maan raaka-aineisiin. Kunnon suomalainen ruokavalio rypsiöljyllä ryyditettynä edistää terveyttä. Kotimainen ruoka työllistää ja pyörittää talouden rattaita", muistuttaa Ruokatiedon toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi.

Syksyiseen viikonloppuun hän suosittelee hunajaisia rosmariinijuureksia, hirvenlihapullia ja puolukkakastiketta.

Tiina Lampisjärven mukaan suomalaiset raaka-aineet luovat pohjan maistuvaan ja terveelliseen ruokavalioon. "Noin joka kymmenes työikäinen suomalainen saa elantonsa suoraan tai välillisesti ruuasta. Suomalainen ruoka on erittäin turvallista ja lyhyt hankintaketju takaa tuotteen jäljitettävyyden", Lampisjärvi toteaa.

"Se varmistaa myös maamme huoltovarmuutta eli ruokkii meidät tiukan paikan tullen. Jos jokainen suomalainen sijoittaisi yhden lisäeuron kuukaudessa Suomessa valmistettuihin ruokiin ja juomiin, syntyisi Suomeen vuodeksi noin 1500 uutta työpaikkaa!"

Rypsiöljy alentaa elimistön fibrogeeniarvoja

Paras öljyvalinta on Tiina Lampisjärven mukaan suomalainen rypsiöljy. "Tutkimusten mukaan rypsiöljyn rasvahappokoostumus on välttämättömien rasvahappojen kannalta ihanteellinen. Rypsiöljy sisältää tärkeitä Omega-3-rasvahappoja, joita esimerkiksi oliiviöljyssä ei ole."

"Rypsiöljy on tutkitusti osoittautunut erittäin tehokkaaksi keinoksi alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja, jota vaikutusta ei tiedetä olevan millään muulla rasvalla. Kohonnut fibrinogeeni on yhteydessä muun muassa aivoinfarktiin, diabetekseen ja dementiaan", Lampisjärvi painottaa.

Tiina Lampisjärvi laittaa ruokaa arkena yleensä parin päivän tarpeisiin kerralla ja viikonloppuisin vähän vaativampiakin lajeja. "Leipominen on mieliharrastuksiani. Käytän ruuanlaitossa pääsääntöisesti rypsiöljyä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä löytyy yleensä aina keittiöstäni. Se sopii mielestäni kaikkeen ruuanlaittoon."

Hyvää Suomesta -merkki viestii kotimaisesta laadusta

Tiina Lampisjärvi työskentelee Ruokatiedon toiminnanjohtajana. "Ruokatiedon tehtävänä on edistää suomalaista ruokakulttuuria viestimällä vastuullisesta ruuasta ja ruokaketjusta sekä tekemällä tunnetuksi Hyvää Suomesta -merkkiä suomalaisen ruuan tunnuksena."

Hyvää Suomesta -merkki on myös kylmäpuristetulla Virgino-rypsiöljyllä.

Ruokatieto on yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenkuntaan kuuluu suomalaista elintarvikealaa edustavia tahoja maatalouden, teollisuuden ja kaupan alalta sekä järjestöistä. "Ydinosaamistamme on viestintä, ja pääkanavamme on internet. Sivuiltamme www.hyvaasuomesta.fi ja www.ruokatieto.fi löytyy paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä tietoa niin kuluttajille, kouluille kun alan ammattilaisillekin", Lampisjärvi kertoo.

"Toiminnanjohtajana vastaan Ruokatiedon hallinnosta, toiminnasta ja taloudesta sekä niiden kehittämisestä. Innostavinta on työskentely henkilöiden ja tahojen kanssa, joille suomalainen ruoka on arvo ja sydämenvalinta!"

Herkullisia reseptejä syksyyn

"Hunajaiset rosmariinijuurekset sopivat sadonkorjuun sesonkiin. Resepti on peräisin Vehmaan Vinkkilän koulun oppilailta, jotka voittivat Ruokatiedon järjestämän Ruokavisa-osaamiskilpailun. Herkulliset uunijuurekset tarjottiin hirvenlihajauhelihapihvien ja puolukkakastikkeen kera", sanoo Tiina Lampisjärvi.

http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/hunajaiset-rosmariinijuurekset
http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/hirvenjauhelihapihvit
http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/puolukkakastike

Pin It