header

Patrik Borg ohjaa intuitiiviseen syömiseen

Tunnenalka Patrik BorgRavitsemusasiantuntija Patrik Borg opastaa uutuuskirjassaan intuitiiviseen syömiseen sekä kuuntelemaan kehon nälkä- ja kylläisyysviestejä. Päämääränä on hyvinvoiva keho ja mieli.

Painonhallinnassa on tärkeää, että nälkää kuunnellaan. Patrik Borg kertoo kirjassaan Tunne nälkä! (Gummerus 2018) miten voimme syödä hyvällä omallatunnolla ja saavuttaa tuloksia.

Borg on suomalainen ravitsemus- ja elintapa-asiantuntija, joka aloitti uransa tutkijana vuonna 1997 aiheenaan painonhallinta sekä pysyvät elintapamuutokset. Nykyään hän on Suomen Lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja. Samalla hän on tehnyt käytännön vastaanottotyötä elintapojen ja painonhallinnan saralla.

Borg on ollut pitkään töissä Syömishäiriökeskuksessa ja auttanut ihmisiä normalisoimaan syömistä erilaisten syömishäiriöiden jälkeen. Hän oli myös vuosia Suomen Olympiakomitean lääketieteellisen asiantuntijaryhmän jäsen.

Kehossa on viisautta

Borg kertoo kirjassaan, että ihmiskeho on tehokas koneisto, jonka perimmäisenä tehtävänä on pysyä hengissä ja toimintakykyisenä. Siksi kehomme säätelee syömistämme vaistonvaraisesti. Kun kuuntelemme kehoamme, syömme intuitiivisesti.

Monet ihmiset kuitenkin kontrolloivat syömistään tavalla, joka etäännyttää normaalista syömisen säätelystä. Syömiseen luodaan sääntöjä, joista ei pidemmän päälle pystytä pitämään kiinni. Tällöin alkaa kasaantua syömiseen liittyvää syyllisyyttä. Syömisen pitäisi tuoda iloa ja jaksamista, mutta se tuokin murhetta ja väsymystä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että nimenomaan pyrkimys laihtua on yksi lihomisen keskeinen riskitekijä. Liian tiukka syömisen hallinta horjuttaa kehon kykyä säädellä syömistä.

Borg opastaakin kehon kuuntelua ja joustavaa syömistä. Syömiseen on mahdollista suhtautua mutkattomasti ja silti syödä ja voida hyvin. Intuitiivinen syömisote vaikuttaa positiivisesti mm. seuraaviin asioihin: siirtymiseen terveellisempään ruokavalioon, parempaan verensokerin hallintaan, ylipainon alenemiseen sekä motivaatioon liikkumiseen ja aktiivisempaan elämäntapaan. Syömisestä saadaan suurempaa mielihyvää ja kehonkuva tervehtyy.

Ravinnon laadulla on väliä

Keho työskentelee meidän hyväksemme eikä meitä vastaan, oli tavoitteena sitten terveys, jaksaminen, kuntoilu tai painonhallinta. Syömiseen liittyy monia harhaluuloja, ja vallalla on sitkeä uskomus, että vain nälkää kokemalla voi laihtua. Tutkitusti asia on kuitenkin päinvastoin: pysyvässä laihtumisessa kova näläntunne on ongelma. Se johtaa liikasyömiseen, makeanhimoon ja ahmimiseen. Painonhallinnassa onkin tärkeää, että nälkää kuunnellaan.

Myös ravinnon laatu vaikuttaa kylläisyyteen lukuisten mekanismien kautta. Hyvää kylläisyyttä tuottaa aivan tavallinen ruokavalio, joka perustuu yleisesti suositeltuihin perusruoka-aineisiin. Kasviksia kannattaa syödä, proteiinia kannattaa olla mukana tasaisesti pitkin päivää ja täysjyväisempiä hiilihydraatteja kannattaa valita. Samalla on pidettävä huoli siitä, ettei syödä liian kevyesti ja ultraterveellisesti, mikä voi johtaa alisyömiseen tai lihasmassakatoon.

Borgin mukaan myös riittävä rasvan saanti on merkittävää kylläisyydelle pitkällä aikavälillä. Pähkinöiden, öljyn ja normaalirasvaisten ruokien lisääminen parantaa kehon hyvinvointia ja auttaa tavoitteiden saavuttamisessa.

Hyvän kylläisyyden syöminen tarkoittaa monipuolista ja tasapainoista, enimmäkseen järkevää syömistä, jossa ruokamääriä ei suuremmin hallita vaan syödään kehon viestien mukaan. Hyvä ravitsemus parantaa jaksamista, vireystilaa ja mielialaa. Tärkeitä tekijöitä ovat säännöllinen ateriarytmi, riittävä juominen ja verensokerin pitäminen tasaisena. Elimistön normaaliin toimintaan tarvitaan myös unta, liikuntaa ja kykyä hallita stressiä. Olennaista on kohentaa koko elintapaa.

Patrik Borgin blogi:
http://patrikborg.blogspot.fi/2018/01/intuitiivinen-syominen-se-oli-sinulla.html

Anna-lehden juttu aiheesta:
https://anna.fi/hyvinvointi/laihdutus/syo-juuri-sen-verran-kuin-haluat-ja-laihdu-patrik-borg-kannustaa-intuitiiviseen-syomiseen

Pin It

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä

kategoriassa Ajankohtaista

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä, mutta sitä voi hillitä elintavoilla – tulehdusta vähentävät vinkit…

Rypsiöljy ulos kaapista!

kategoriassa Blogi

Olen viime elokuusta lähtien työskennellyt uudessa työpaikassa, Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtajana ja Kotitalous-lehden toimituspäällikkönä. Nyt keväällä…

Villiyrttikokki Päivi Lehtonen suosii puhdasta suomalaista ruokaa

kategoriassa Ajankohtaista

Varsinaissuomalainen kokki ja villiyrttiekspertti Päivi Lehtonen leipoo alkukesän juhliin valkosuklaista piirakkaa, jossa aineksina on oman…