header

Vyötärö kaventuu Itämeren ruokavaliolla

Itämeren keittiö käyttää hyväkseen pohjoisilta leveysasteilta tulevia raaka-aineita. Keittiössä syödään paljon kotimaisia juureksia, marjoja ja viljatuotteita. Öljynä on rypsiöljy.

Uusimpien tutkimustuloksien mukaan ruokavaliolla on paljon terveysvaikutuksia. Tutkija Noora Kanerva havaitsi väitöstutkimuksessaan, että Itämeren ruokavaliota noudattavilla on 40 prosenttia pienempi vyötärölihavuuden riski.

Itämeren ruokavalio auttaa suojaamaan esimerkiksi diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja vastaan. "On myös todettu, että ruokavaliota noudattavilla on matalampi tulehdus- eli CRP-arvo", Kanerva kertoo.

Tulehdus on lihavuuden lisäksi avaintekijä kroonisten tautien, kuten kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisessä. Itämeren ruokavalio auttaa myös painonhallinnassa.

Itämeren ruokavalio muistuttaa paljon terveelliseksi mainostettua Välimeren ruokavaliota. Poikkeuksena on, että raaka-aineet tulevat Pohjolasta.

Tarjolla on marjoja ja juureksia, kuten porkkanoita, kaalia ja herneitä. Hedelmiä edustaa omena. Keittiössä on paljon kotimaisia viljoja: ruista, ohraa, kauraa. Ruokavalioon kuuluu rypsiöljyä, kalaa, rasvattomia maitotuotteita – maustamatonta jogurttia ja rahkaa.

Ruokavalio välttää runsasta punaisen lihan, kovan rasvan ja alkoholin käyttöä.

Itämeren ruokavalion vaikutuksia on tutkittu Itä-Suomen yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. THL:n väestötutkimuksiin perustuva aineisto käsitti lähes 12 000 suomalaista.

Tutkimuksesta uutisoi Ilta-Sanomat 27.11.2014

Pin It

Omega-3 edistää näön kehitystä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahappoihin kuuluva dokosaheksaeenihappo DHA myötävaikuttaa vauvan näön kehitykseen. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA hyväksyi terveysväitteen alkuvuodesta 2009.…

Red velvet -kakku, makeaa mahan täydeltä

kategoriassa Blogi

Kesälomalla on aikaa laittaa ruokaa, leipoa ja testata uusia reseptejä! Ystäväni oli tulossa kylään, joten…

Luonnollista kauneutta – ihana ihon kuorinta-aine kylmäpuristetusta öljystä

kategoriassa Blogi

Talvi, pakkanen ja keskuslämmitys kuivattaa ihoa. Hyvä keino huolehtia ihosta ja hiuksista on nauttia kylmäpuristettua…