header

Vyötärö kaventuu Itämeren ruokavaliolla

Itämeren keittiö käyttää hyväkseen pohjoisilta leveysasteilta tulevia raaka-aineita. Keittiössä syödään paljon kotimaisia juureksia, marjoja ja viljatuotteita. Öljynä on rypsiöljy.

Uusimpien tutkimustuloksien mukaan ruokavaliolla on paljon terveysvaikutuksia. Tutkija Noora Kanerva havaitsi väitöstutkimuksessaan, että Itämeren ruokavaliota noudattavilla on 40 prosenttia pienempi vyötärölihavuuden riski.

Itämeren ruokavalio auttaa suojaamaan esimerkiksi diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja vastaan. "On myös todettu, että ruokavaliota noudattavilla on matalampi tulehdus- eli CRP-arvo", Kanerva kertoo.

Tulehdus on lihavuuden lisäksi avaintekijä kroonisten tautien, kuten kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien kehittymisessä. Itämeren ruokavalio auttaa myös painonhallinnassa.

Itämeren ruokavalio muistuttaa paljon terveelliseksi mainostettua Välimeren ruokavaliota. Poikkeuksena on, että raaka-aineet tulevat Pohjolasta.

Tarjolla on marjoja ja juureksia, kuten porkkanoita, kaalia ja herneitä. Hedelmiä edustaa omena. Keittiössä on paljon kotimaisia viljoja: ruista, ohraa, kauraa. Ruokavalioon kuuluu rypsiöljyä, kalaa, rasvattomia maitotuotteita – maustamatonta jogurttia ja rahkaa.

Ruokavalio välttää runsasta punaisen lihan, kovan rasvan ja alkoholin käyttöä.

Itämeren ruokavalion vaikutuksia on tutkittu Itä-Suomen yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. THL:n väestötutkimuksiin perustuva aineisto käsitti lähes 12 000 suomalaista.

Tutkimuksesta uutisoi Ilta-Sanomat 27.11.2014

Pin It

WHO suosittelee nyt Itämeren ruokavaliota – täysjyvää, rypsiöljyä, kalaa ja kasviksia

kategoriassa Ajankohtaista

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee nyt Itämeren ruokavaliota, ja kokosi 10 kohdan listan, kuinka noudattaa sitä…

Porkkanaletut ovat hyvää arkiruokaa

kategoriassa Blogi

Arkena ruuanlaiton pitää olla helppoa, nopeaa ja edullista. Silti arkiruoka voi olla herkullista ja ihanaa!…

Ihania rapeita vohveleita!

kategoriassa Blogi

Vohvelit ovat suosikkejani, ne maistuvat jälkiruuaksi, kahvin kanssa ja iltapalalla. Vohveleita on kiva tarjota sekä…