Jo pienikin muutos ruokavaliossa on terveyden kannalta merkityksellinen, jos se tulee tavaksi, kertoo Ilta-Sanomat Terveys.
Lehti listaa viisi isoa ongelmaa suomalaisten syömisessä: Kasviksia syödään liian vähän ja punaista sekä prosessoitua lihaa liikaa. Kovaa rasvaa saamme liikaa ja kuitujen saanti jää alhaiseksi. Suolan käyttöäkin pitäisi vähentää.
Yleisesti ottaen ruokavalio on sitä terveellisempi, mitä enemmän siinä on kasviksia, hedelmiä ja marjoja, koska ne sisältävät tärkeitä ravintoaineita sekä kuituja. Kasvisten monipuolinen käyttö takaa sen, että saa parhaan terveyshyödyn.
Punaista ja prosessoitua lihaa suositellaan käytettäväksi enintään puoli kiloa viikossa. Liha voi edelleen kuulua ruokavalioon, mutta osa siitä kannattaa korvata ruuanlaitossa esimerkiksi pavuilla. Niiden proteiinipitoisuus on hyvä, ja saat samalla palkokasvien muut terveyshyödyt.
Rasvan laatu ratkaisee
97 prosenttia miehistä ja 94 prosenttia naisista saa ruuasta liikaa tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Merkittäviä lähteitä ovat rasvaiset maitovalmisteet, voi ja muut kovaa rasvaa sisältävät levitteet sekä liha ja lihavalmisteet.
THL:n erikoistutkija Niina Kaartisen mukaan ruokavalion rasvan laatu on ratkaisevaa. Vaihda kovia rasvoja pehmeämpiin, suosi ruuanlaitossa kasviöljyä ja valitse leivälle kasviöljypohjainen levite. Suositeltavaa pehmeää rasvaa saa myös rasvaisesta kalasta sekä pähkinöistä ja siemenistä.
Noin 70 prosentilla suomalaisista aikuisista kuidun saantisuositus ei täyty. Kuitu on hyväksi suoliston terveydelle ja auttaa painonhallinnassa. Tärkeimpiä lähteitä ovat täysviljavalmisteet. Aamupuurolla on hyvä aloittaa päivä, etenkin jos sen joukkoon lorauttaa hyvää öljyä, vaikkapa Virginoa!
Suolan saantisuosituskin ylittyy peräti yhdeksällä kymmenestä aikuisesta. Suolaa on ruuassa paljolti piilosuolana: leivässä, juustoissa, prosessoiduissa lihavalmisteissa ja valmisruuissa. Kiinnitä siis huomiota elintarvikkeiden suolapitoisuuksiin ja valitse vähäsuolaisempia vaihtoehtoja.
Älä lisää ruokaan suolaa, jos se ei ole välttämätöntä. Aamupuuro maistuu suolattomanakin, vaikkapa kirpeiden marjojen ja hunajan kera. Makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokaan tutkimusten mukaan noin kahdessa viikossa, hieman kärsivällisyyttä on siis tarpeen.
Ilta-Sanomien artikkeli: https://www.is.fi/terveys/art-2000010237471.html