header

Kotitalousopettajan resepti hyvään elämään: Herkullista ruokaa, liikuntaa ja iloista mieltä

Aira kokkaa"En usko pikadieetteihin tai muodikkaisiin rajoitettuihin ruokavalioihin. Noudatan suomalaisia ravitsemussuosituksia ja kohtuullisuutta kaikessa sekä liikun paljon. Näillä keinoilla olen pysynyt koko ikäni normaalipainoisena", kertoo kotitalousopettaja ja Kotitalousopettajien liiton toiminnanjohtaja Aira Kuvaja.

Aira valmistui kasvatustieteen maisteriksi ja kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistosta vuonna 1998.

"Valmistuin unelma-ammattiini, sillä viihdyn kotona ja pidän kaikesta kotiin liittyvästä: ruuanlaitosta ja leipomisesta, sisustamisesta, käsitöistä, puutarhanhoidosta – jopa silittämisestä ja siivoamisesta", Aira nauraa.

Airalla on kolme poikaa, joista kaksi on jo aikuisia. Kotona asuu enää nuorin, kymmenvuotias Kalle.

"Kokkaan meille viikolla nopeasti valmistuvia risottoja, pastoja, keittoja, salaatteja ja munakkaita. Viikonloppuna teen usein uuniruokia, kuten karjalanpaistia, uunijuureksi ja -puuroja. Poikani ja hänen kavereidensa kanssa leivomme yhdessä sämpylöitä, pullaa ja kuppikakkuja. Käytän kylmäpuristettua rypsiöljyä kaikkeen ruuanlaittoon ja leivontaan", Aira kertoo.

Pikadieetit romukoppaan

Aira ei innostu muotidieeteistä, karppaamisesta tai gluteenittomasta ruokavaliosta. "Hyvä terveys ja ravitsemus syntyy ruokavalion kokonaisuudesta. Ja kun syö pääosin terveellisesti, voi välillä myös herkutella", hän hymyilee.

"Uskon suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, niiden taustalla on vankka tieteellinen tutkimusnäyttö. Ravitsemussuositusten mukaan tulisi syödä paljon kasviksia, täysjyväviljaa, rasvattomia maitotuotteita, kalaa, pähkinöitä ja rypsiöljyä."

"Ruoka on ystävä, ei vihollinen. Kun syö monipuolisesti, elimistö saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ja voi hyvin", Aira muistuttaa.

Aira on nauttinut vuosia 1–2 ruokalusikallista kylmäpuristettua rypsiöljyä päivittäin. "Otan öljyn joko sellaisenaan, taikka aamupuuron, jogurtin tai smoothien joukossa. Kolesterolini on matala, 3,6, ja huono eli LDL-kolesteroli vain 1,7. Ihoni ja hiukseni ovat hyvässä kunnossa, uskon, että öljyllä on osuutta siihenkin", 49-vuotias Aira kertoo.

Hän antaa vinkin nopeasti valmistuvaan ja herkulliseen aamiaiseen: sekaisin rasvatonta, maustamatonta jogurttia, kauraleseitä ja Virgino-öljyä, päälle pari ruokalusikallista pähkinöitä tai manteleita sekä juoksevaa hunajaa. Mukaan sopivat myös marjat tai hedelmäpalat.

Liikuntaa ja positiivista ajattelua

Hyvän ruuan lisäksi Aira pitää huolta terveydestään liikkumalla paljon. "Käyn ystäväni kanssa pitkillä kävelylenkeillä, joogaan ja venyttelen kotona, käyn kuntosalilla, harrastan tanssia ja talvisin luistelua. Käyn mielelläni avannossa, Kalle-poikani tulee usein mukaan avantosaunalle ja hänkin kastautuu reippaasti avantoon", Aira kertoo ylpeänä.

"Sairastuin muutama vuosi sitten kilpirauhasen vajaatoimintaan, mikä tekee painon hallinnasta haastavampaa. Syömällä kohtuullisia määriä monipuolista ruokaa sekä liikunnalla olen kuitenkin pysynyt aina normaalipainoisena", Aira toteaa.

"Tärkeä asia on myös positiivinen elämänasenne. Katson aina menneisyyden sijaan tulevaan, enkä näe rajoituksia vaan mahdollisuuksia. Tavallinen elämä ja arki on parasta elämää: koti, läheiset ihmiset, mielekäs työ ja harrastukset."

Pin It

Uutta tvistiä joulun kalapöytään

kategoriassa Blogi

Kylmä kalapöytä on monelle jouluruuissa se kaikkien paras ja odotetuin juttu. Perinteisten graavikalojen, silakoiden ja…

Karppaajien tulisi korvata hiilihydraatit kasviöljyillä

kategoriassa Ajankohtaista

Kovien rasvojen uusi suosio on nostanut viime vuosina suomalaisten kolesterolitasoja. Samalla kolesterolin haitat on kyseenalaistettu.…

Reseptikisassa menestynyt Sari Nieminen: Virginoa joka päivä

kategoriassa Ajankohtaista

Sari Niemisen perheessä Kausalassa käytetään kylmäpuristettua rypsiöljyä päivittäin puuronsilmänä sen kotimaisuuden ja terveellisyyden takia. Sari…