header

Huippukokit hurahtivat rypsiöljyyn

yleiskansi.jpg 02500388Huippukokit Jamie Oliveria ja Nigella Lawsonia myöten suitsuttavat nyt rypsiöljyä ja kehottavat käyttämään sitä ruuanlaitossa mahdollisimman monipuolisesti, kertoo Helsingin Sanomat.
"Kokit ovat innostuneet rypsiöljystä luultavasti sen vuoksi, että sen koostumus on terveyden kannalta paras mahdollinen", sanoo yliopistonlehtori Riitta Freese Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta.

"Rypsiöljyssä on 60 prosenttia kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja sen lisäksi 20 prosenttia omega-6-perheeseen kuuluvia linolihappoja sekä kymmenisen prosenttia omega-3-perheeseen kuuluvia alfalinoleenihappoja. Oliiviöljyn rasvasta puolestaan 80 prosenttia on kertatyydyttämätöntä öljyhappoa, joka ei kuulu välttämättömiin omega-3- tai omega-6-sarjan rasvahappoihin."

Moni on tottunut hulauttamaan oliiviöljyä paistinpannulle, vaikka rypsiöljy olisi HS:n mukaan viisaampi vaihtoehto. Se kestää kuumuutta oliiviöljyä paremmin ja sopii sen vuoksi paremmin esimerkiksi friteeraukseen. Kylmäpuristetun rypsiöljyn vahva maku vaikkapa salaattikastikkeessa saattaa aluksi tuntua vieraalta, mutta siihen tottuu yhtä lailla kuin kylmäpuristettuun oliiviöljyyn.

Britanniassa rypsiöljyn kysyntä on huippukokkien suositusten myötä lähtenyt nopeaan kasvuun. Myös Suomessa rypsiöljyn käyttö on kasvanut entisestään. Kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn ja Luomu Virginon raaka-aine tulee kokonaisuudessaan Suomesta, ja nyt Virgino on tuonut markkinoille myös luonnon makuaineilla maustetut rypsiöljyt - chiliöljyn, valkosipuliöljyn ja rosmariiniöljyn.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli tästä

Pin It

Rosmariiniöljyssä paistettua kuhaa ja pinaattimuhennosta

kategoriassa Blogi

Lomalla moni kalastaa mielellään – tai hakee tuoretta kalaa torilta, ja kasvimaa alkaa tuottaa satoa.…

Jauhelihalla täytetyt pinaattikrepit

kategoriassa Blogi

Nyt on se aika, kun kasvimaalta saa satoa. Itse olen kasvattanut sekä pinaattia että mangoldia.…

Seitsemän edullista superruokaa Suomesta

kategoriassa Ajankohtaista

Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Superruokaa Pohjolasta -ruokakursseja ympäri Suomen, kertoo Iltalehti. Artikkelissa kerrotaan tarkemmin seitsemästä…