header

Huippukokit hurahtivat rypsiöljyyn

yleiskansi.jpg 02500388Huippukokit Jamie Oliveria ja Nigella Lawsonia myöten suitsuttavat nyt rypsiöljyä ja kehottavat käyttämään sitä ruuanlaitossa mahdollisimman monipuolisesti, kertoo Helsingin Sanomat.
"Kokit ovat innostuneet rypsiöljystä luultavasti sen vuoksi, että sen koostumus on terveyden kannalta paras mahdollinen", sanoo yliopistonlehtori Riitta Freese Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta.

"Rypsiöljyssä on 60 prosenttia kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja sen lisäksi 20 prosenttia omega-6-perheeseen kuuluvia linolihappoja sekä kymmenisen prosenttia omega-3-perheeseen kuuluvia alfalinoleenihappoja. Oliiviöljyn rasvasta puolestaan 80 prosenttia on kertatyydyttämätöntä öljyhappoa, joka ei kuulu välttämättömiin omega-3- tai omega-6-sarjan rasvahappoihin."

Moni on tottunut hulauttamaan oliiviöljyä paistinpannulle, vaikka rypsiöljy olisi HS:n mukaan viisaampi vaihtoehto. Se kestää kuumuutta oliiviöljyä paremmin ja sopii sen vuoksi paremmin esimerkiksi friteeraukseen. Kylmäpuristetun rypsiöljyn vahva maku vaikkapa salaattikastikkeessa saattaa aluksi tuntua vieraalta, mutta siihen tottuu yhtä lailla kuin kylmäpuristettuun oliiviöljyyn.

Britanniassa rypsiöljyn kysyntä on huippukokkien suositusten myötä lähtenyt nopeaan kasvuun. Myös Suomessa rypsiöljyn käyttö on kasvanut entisestään. Kylmäpuristetun Virgino-rypsiöljyn ja Luomu Virginon raaka-aine tulee kokonaisuudessaan Suomesta, ja nyt Virgino on tuonut markkinoille myös luonnon makuaineilla maustetut rypsiöljyt - chiliöljyn, valkosipuliöljyn ja rosmariiniöljyn.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli tästä

Pin It

Hyvällä ruokavaliolla kilot karisevat ja muisti paranee

kategoriassa Ajankohtaista

Mielen, aivoterveyden ja liikakilojen kannalta ei ole sama, mitä valintoja kauppareissulla tekee. Terveyttä edistävistä ruokavalioista…

Mitkä ruoka-aineet ovat oikeasti terveellisiä?

kategoriassa Ajankohtaista

Onko hunaja oikeasti terveellistä? Entä pähkinät tai kookosöljy? Ravitsemuksen asiantuntijat, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin…

Syö kalaa, kasviöljyä ja siemeniä: Suoliston bakteerikanta kiittää - ja suojaa monelta sairaudelta

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahappoja sisältävän ravinnon ja monipuolisen suolistobakteeriston välillä on yhteys, tutkijat uskovat. Aiheesta kertoo Suomen Kuvalehti.