header

Voimaruokaa Suomesta

Soili S sienikuvaSoili Soisalolta ja Eeva Voutilaiselta on ilmestynyt uusi kirja, Pohjolan ruokavalio. Teos on uudistettu laitos kirjasta Mustikka, ruis ja rypsi - voimaruokaa Suomesta. "Olemme saattaneet tietotekstin ajan tasalle, sillä lisää tutkimustietoa Pohjolan terveellisestä ruokavaliosta on viidessä vuodessa kertynyt runsaasti. Kirja kokoaa mainioiden marjojen, kasvisten, rypsiöljyn, rukiin, kauran ja kalojen terveysvaikutukset", Soili Soisalo kuvailee.

Soili Soisalo on MMM (maatalous- ja metsätieteiden maisteri) ja ravitsemusasiantuntija. "Pisimpään olen tehnyt ravitsemuksen erikoistoimittajan tehtäviä, mutta myös opettanut ravitsemustieteen opiskelijoita sekä restonomiopiskelijoita. Nyt olen mukana Ruokakulttuurikeskus Ruukun Makumestari-hankkeessa. Makumestari on lapsiperheille suunnattu ruokatapahtuma, joka innostaa iloiseen yhteiseen puuhailuun, yhdessä syömiseen ja kasvisten kokeiluun. Tapahtumia on seitsemän ympäri Suomen nyt sadonkorjuuaikaan, ja kävijät ovat olleet valtavan innostuneita", hän kertoo.

Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen tuore kirja, Pohjolan ruokavalio, on uudistettu laitos kirjasta Mustikka, ruis ja rypsi - voimaruokaa Suomesta. "Olemme saattaneet tietotekstin ajan tasalle, sillä lisää tutkimustietoa Pohjolan terveellisestä ruokavaliosta on saatu viidessä vuodessa. Resepteihin on myös lisätty vähän vinkkejä."

Pohjolan ruokavalio -kirja antaa hyvät eväät terveellisen Pohjolan ruokavalion toteuttamiseen, sillä se kokoaa ytimekkäästi mainioiden ruoka-aineidemme terveysvaikutukset. Marjat, kasvikset, rypsiöljy, täysjyväviljat ja kalat ovat tutkittua superruokaa. Kirjan herkullisten ja selkeiden ruokaohjeiden avulla Pohjolan ruokavalio on helppo ottaa omien ruokatottumusten pohjaksi.

"Terveellisestä ruokavaliosta minulta on ilmestynyt useita kirjoja, jotka on suureksi osaksi koottu Kotilääkäri-lehteen tekemistäni artikkeleista ja ruokaohjeista", Soili sanoo.

"ETL Eeva Voutilaisen kanssa olen tehnyt pitkään yhteistyötä, meidän käsialaamme on mm. Ravitsemusterapeutit ry:n Dieettimedian suosittu ohjelehtinen: Syö hyvin - työikäisen ruokavalinnat. Eeva löytää tutkimusartikkelit, minä tutkin reseptit, ja hyvä ruoka kuuluu yhteisiin harrastuksiimme."

Terveellinen ja herkullinen Pohjolan ruokavalio

Pohjolan ruokavaliossa syödään päivittäin vihanneksia, juureksia, kaaleja, palkokasveja, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, maitotuotteita ja rypsiöljyä. Ruokavaliota täydentävät viikoittain kala, muna, siipikarjanliha, juusto, pähkinät ja siemenet.
Punaista lihaa, makkaroita, alkoholi- ja virvoitusjuomia, makeisia, perunalastuja ja muita naposteltavia nautitaan harvemmin.

"Pohjolan ruokavalio on hyväksi sydämelle, sillä se parantaa veren rasva-arvoja ja laskee verenpainetta. Kakkostyypin diabeteksen vaara vähenee ja painonhallinta helpottuu", Soili opastaa.

"Harvaan asutussa Pohjolassa ovat maaperä ja vesistö säilyneet puhtaampina kuin tiheästi asutetuilla seuduilla. Kylmän talven ansiosta kasvinsuojeluaineita ei tarvitse käyttää yhtä paljon kuin lämpimämmissä maissa. Energiaa ei kulu kuljetteluun, kun käytetään lähiruokaa. Metsän ja järvien superruuat ovat lisäksi lähes ilmaisia kaikille."

Syksy on kasvisten, sienten ja marjojen sesonkia

"Omassa jääkaapissani on aina valikoima juureksia, kaaleja ja vihanneksia, joten niistä valmistan arkena helppoja keittoja, vokkeja ja munakkaita. Viikonloppuisin teen usein uuniruokaa: vaikka kasvislasagnea tai kaalilaatikkoa, uunikalaa ja -juureksia tai haudutettua juures-lihapataa. Osa isosta perheestäni on kasvisruokailijoita, joten kasvisruokien valmistus korostuu. Sesongit ovat tärkeitä: syksyllä käytän paljon kaaleja, vihreitä papuja ja pinaattia. Syksyyn kuuluvat myös marjat, omenat, sienet ja ainakin kerran ravut!"

"Leipominen on rentouttavaa. Nyt on mustikkakukon, puolukkapiirakan ja omenapaistoksen aika."

"Lapset asuvat jo omillaan, mutta yritämme isolla perheellä nähdä mahdollisimman usein, ja silloin aina myös syödään yhdessä. Viime viikonloppuna laitettiin ruokaa yhdessä tyttären kanssa ja pienin lapsenlapsistakin halusi osallistua jälkiruuan tekoon. Lapsenlapset leipovat mielellään kanssani vaikkapa pullia, sämpylöitä, marjamuffineita ja piparkakkuja", Soili kuvailee.

"Kylmäpuristettu rypsiöljy on meillä salaattiöljy, käytämme sekä maustettuja että maustamattomia öljyjä. Se sopii hyvin myös uunijuureksiin tai leivän dippaukseen. Koska öljyssä on oma makunsa, se sopii minusta parhaiten täydentämään kasvisten makua", Soili miettii.

"On ihana syödä yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Nautin myös yksinkertaisista ruuista, kunhan ne on valmistettu hyvistä raaka-aineista sekä ruokaa ja syöjiä arvostaen."

Katso Soilin reseptit Pohjolan ruokavalio -kirjasta:
Sieni-kasvispyttipannu
Punajuurilasagne

Pin It

Terveyskirjasto: rypsiöljyn käyttö takaa hyvät rasvahapot

kategoriassa Ajankohtaista

Lääkärikirja Duodecim ja Terveyskirjasto (www.terveyskirjasto.fi) tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista jokaisen…

Mausteinen kala-äyriäiskeitto on pyhäruokaa

kategoriassa Blogi

Kun ystäviä on tulossa kylään, keitto on helppo ratkaisu. Keitto muhii hellalla itsekseen, ja sen…

Vietnamilainen pho-keitto on kuumaa ja mausteista

kategoriassa Blogi

Vietnamilainen keittiö on tämän hetken kiinnostavimpia. Maukas liemi on trendikkään pho-keiton perusta. Siihen käytetään paljon…