header

Rasvat puhututtavat ihmisiä edelleen

hanna9Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen vastaanotolla rasvat puhututtavat ihmisiä edelleen. "Luulisi, että ihmiset tietävät kovan ja pehmeän rasvan eron. Mutta ei siltä näytä”, Partanen sanoo.
Hanna Partasta haastatteli Maaseudun tulevaisuus -lehti.

Monet ovat hurahtaneet kookosrasvaan ja pitävät sitä huipputerveellisenä. Partasen mukaan kyse on siitä, että kookosrasva on huikean hyvin markkinoitu. Kun alan puhua välttämättömistä rasvahapoista ja siitä, ettei niitä kookosrasvassa juuri ole, ihmisiltä loksahtaa suu auki", Partanen kertoo.

Kookosrasvassa on kovaa rasvaa eli tyydyttyneitä rasvahappoja yli 90 prosenttia. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen osuus kookosöljyssä on alle 7 prosenttia. Esimerkiksi rypsiöljyn koostumus on päinvastainen: sen rasvahapoista alle 6 prosenttia on tyydyttyneitä ja loput ovat pehmeitä rasvahappoja. Transrasvahappoja rypsiöljy ei sisällä lainkaan.

Ihmiselle välttämättömiä rasvahappoja, eli rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan, on kookosöljyssä erittäin vähän: linolihappoa (omega-6) 1,9 prosenttia ja alfalinoleenihappoa 0,2 prosenttia. Rypsiöljyssä linolihappoa on 22 prosenttia ja alfalinoleenihappoa 11 prosenttia.

Linkki Maaseudun tulevaisuuden artikkeliin: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/ravitsemusterapeutti-ihmeiss%C3%A4%C3%A4n-miten-ihmiset-on-narutettu-sy%C3%B6m%C3%A4%C3%A4n-kookosrasvaa-1.172523

Pin It

Vyötärö kaventuu Itämeren ruokavaliolla

kategoriassa Ajankohtaista

Itämeren keittiö käyttää hyväkseen pohjoisilta leveysasteilta tulevia raaka-aineita. Keittiössä syödään paljon kotimaisia juureksia, marjoja ja…

Lähi-idän lautanen illanistujaisiin

kategoriassa Blogi

Lähi-idän maut ovat mausteisia ja maukkaita, myös suussa sulavat kasvisruuat. Kun on aikaa panostaa ruuanlaittoon,…

Tulista italialaista

kategoriassa Blogi

Onnistuin keittämään todella herkullisen kasvis-minestronekeiton, johon laitoin pastan sijaan kikherneitä. Eli tällä kertaa viljan korvasi…