header

Hyvä terveys: kasviöljyä koneeseen

16 kaikki tuotteet muokattuRypsiöljy on ylivoimainen välttämättömien rasvahappojen lähde. Se sisältää noin 20 kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja kuin oliiviöljy, kertoo Hyvä terveys -lehti.

Rasvassa on aina sekä elimistölle tarpeellisia hyviä rasvahappoja että terveyttä vahingoittavia huonoja rasvahappoja. Vain niiden suhde vaihtelee.
Hyvät rasvahapot ovat olomuodoltaan pehmeitä ja niitä kutsutaan tyydyttymättömiksi. Hyvä rasva laskee huonoa LDL-kolesterolia ja auttaa hyvää HDL-kolesterolia pysymään oikealla tasolla. Pehmeää rasvaa tarvitaan kehossa solujen ja hormonien rakennusaineena. Se vaikuttaa esimerkiksi näköön, hermoston kehitykseen, ihoon ja nuorilla kasvuun ja kehitykseen. Pehmeää rasvaa saa kasviöljyistä.

Huonot rasvahapot ovat olomuodoltaan kovia ja niitä kutsutaan tyydyttyneiksi. Kova rasva nostaa haitallista LDL-kolesterolia, joka lisää suonien tukkeutumista ja aiheuttaa infarktiriskin missä tahansa valtimossa, esimerkiksi sydämessä tai aivoissa. Kovat rasvat myös lisäävät insuliinin toimintahäiriötä, mikä nostaa verensokeria ja lisää aikuistyypin diabeteksen riskiä. Kovaa rasvaa on erityisesti eläinrasvoissa.

Kun pehmeää rasvaa kovetetaan teollisesti, saattaa syntyä transrasvoja, jotka ovat tyydyttymättömiä, mutta silti olomuodoltaan kovia. Transrasvat ovat erityisen vahingollisia, sillä ne sekä lisäävät haitallista LDL-kolesterolia että vähentävät hyvää HDL-kolesterolia. Transrasvoja saattaa olla esimerkiksi pitkään säilyvissä leivonnaisissa, pussikeitoissa ja -kastikkeissa sekä luonnostaan voissa. Suomalaisten ruoassa transrasvoja on kuitenkin vähän.

Helli rypsillä ja kalalla

Rasvahapoista erityisesti linolihapon (omega-6) ja alfalinoleenihapon (omega-3) saannista pitää huolehtia, sillä niitä elimistö ei kykene valmistamaan itse.
6-rasvahappoja ihminen saa helposti ruokaöljyistä, kalasta, kasviksista ja viljatuotteista, mutta omega-3-rasvahappoja saadakseen täytyy osata valita oikeita ruoka-aineita.

Rypsiöljy on ylivoimainen omega-3:n lähde, se sisältää noin 20 kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja kuin oliiviöljy. Kala on erinomainen pehmeän rasvan ja omega-3:n lähde, ja sitä suositellaan syötävän ainakin kaksi kertaa viikossa. Ruokapöytään voi hyvillä mielin laittaa myös rasvaista kalaa, kuten lohta.

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Tuija Pusa Suomen Sydänliitosta.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan: http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/kasvioljya_koneeseen

Pin It

Enemmän pehmeää rasvaa, vähemmän hiilihydraatteja

kategoriassa Ajankohtaista

Uusi pohjoismainen ravitsemussuositus kehottaa lisäämään rypsiöljyn, vihannesten, palkokasvien, hedelmien ja marjojen, kalan sekä pähkinöiden ja…

Sokerilla-bloggaaja Elina Brodkin:

kategoriassa Ajankohtaista

Kakut kesän juhliin kannattaa leipoa hyvissä ajoin! Elina Brodkin on innostunut blogiyhteistyöstä Virginon kanssa. ”Käytän…

Omega-3-rasvahapot edistävät oppimista - Filosofian tohtori Outi Nuutinen

kategoriassa Ajankohtaista

Lasten ravitsemuksen ja oppimisen yhteyttä on tarpeen arvioida kokonaisvaltaisesti tutkimusnäyttöön perustuen, painottaa filosofian tohtori Outi…