header

Moni muotidieetti perustuu uskomuksiin

- Osa suomalaisista elää vähän niin kuin keskiajalla, jolloin tieteellistä tietoa ei ollut käytettävissä, ajattelee Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
He luottavat ruokavaliota suunnitellessaan enemmän joko omaan tai naapurin kokemukseen kuin tutkittuun tietoon.

Fogelholmia haastatteli Ilta-Sanomat.

Moni terveelliseksi väitetty, suosittu ruokavalio perustuu uskomuksille, jotka eivät pidä paikkaansa. Fogelholm teilaa artikkelissa niin karppauksen, paleoruokavalion kuin gluteenittoman ruokavalion.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rakennettu ruokapyramidi perustuu sen sijaan uusimpaan tutkittuun tietoon. Se ohjaa syömään enemmän kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa ja kasvirasvoja. Vähemmän pitäisi syödä lihaa, sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa.

– Suomalainen ruokapyramidi on yksi maailman moderneimpia ja parhaiten tieteeseen perustuvia suosituksia. Ei ole yhtä ainoaa terveellistä ruokavaliota, mutta tietyt asiat yhdistävät terveellisiä ruokavalioita. Niihin liittyy runsas kasvikunnan ruokien, kasviöljyjen, täysjyväviljan ja palkokasvien käyttö.

Yksittäiset elintarvikkeet eivät vaikuta ratkaisevasti ruokavalioon. Sillä ei ole väliä, syökö paljon mustikkaa tai gojimarjaa. Ravitsemustieteen professori pitää erityisen hölmönä sitä, että superfoodeja pitäisi rahdata toiselta puolelta maailmaa, kun Suomen metsät ovat pullollaan lakkaa ja mustikkaa, jotka täyttävät superruoan periaatteet täysin. Myös kaurapuuroa, ruisleipää ja rypsiöljyä voidaan pitää eräänlaisina superfoodeina.

Kaiken rasvan korvaaminen kookosöljyllä ei myöskään kannata. Sosiaalisessa mediassa kookosöljyyn yhdistetään monia terveysvaikutuksia, joilla ei ole mitään tieteellistä pohjaa. Professori muistuttaa, että kookosöljy on täynnä lyhyitä ja keskipitkiä tyydyttyneitä rasvoja.

Vaikka nämä rasvahapot ovat vähemmän haitallisia kuin lihan tai maitovalmisteiden tyydyttyneet rasvat, ei niitä terveellisinäkään voi pitää – varsinkaan silloin, jos ne korvaavat esimerkiksi rypsi- tai oliiviöljyä. Ainakaan terveyssyistä kookosöljyä ei siten kannata suosia.

– Väite siitä, että kookosöljyssä olisi jotain terveyttä edistävää, on ihan höpöä. Sille ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Minusta kookosöljyä voidaan käyttää tuomaan makua joihinkin ruokiin, mutta sen käytön perustelu terveysasioilla on ihan turhaa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan:
http://www.is.fi/terveys/art-2000005294123.html?utm_medium=social&utm_content=ios.is.fi&utm_source=facebook.com&utm_campaign=fb-share

Pin It

Punajuuririsotto - jouluruokaa uudella tavalla!

kategoriassa Blogi

Punajuuri on perinteinen joulun juures, mutta siitä saa myös herkullista risottoa. Vuohenjuustolla maustettu punajuuririsotto sopii…

Pinaatti-avocadopasta on terveyspommi

kategoriassa Blogi

Avocadopasta on monen herkkua. Pinaatti tuo siihen lisää makua ja ravintoarvoa. Tässä ateriassa on runsaasti…

Lisää kuppikakkuja - nyt gluteenittomia!

kategoriassa Blogi

Saan työni puolesta usein kokeiltavaksi ruoka-alan uutuuksia. Nyt postista tupsahti mielenkiintoinen paketti, Mix Well -nimisen…