header

Moni muotidieetti perustuu uskomuksiin

- Osa suomalaisista elää vähän niin kuin keskiajalla, jolloin tieteellistä tietoa ei ollut käytettävissä, ajattelee Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
He luottavat ruokavaliota suunnitellessaan enemmän joko omaan tai naapurin kokemukseen kuin tutkittuun tietoon.

Fogelholmia haastatteli Ilta-Sanomat.

Moni terveelliseksi väitetty, suosittu ruokavalio perustuu uskomuksille, jotka eivät pidä paikkaansa. Fogelholm teilaa artikkelissa niin karppauksen, paleoruokavalion kuin gluteenittoman ruokavalion.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rakennettu ruokapyramidi perustuu sen sijaan uusimpaan tutkittuun tietoon. Se ohjaa syömään enemmän kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa ja kasvirasvoja. Vähemmän pitäisi syödä lihaa, sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa.

– Suomalainen ruokapyramidi on yksi maailman moderneimpia ja parhaiten tieteeseen perustuvia suosituksia. Ei ole yhtä ainoaa terveellistä ruokavaliota, mutta tietyt asiat yhdistävät terveellisiä ruokavalioita. Niihin liittyy runsas kasvikunnan ruokien, kasviöljyjen, täysjyväviljan ja palkokasvien käyttö.

Yksittäiset elintarvikkeet eivät vaikuta ratkaisevasti ruokavalioon. Sillä ei ole väliä, syökö paljon mustikkaa tai gojimarjaa. Ravitsemustieteen professori pitää erityisen hölmönä sitä, että superfoodeja pitäisi rahdata toiselta puolelta maailmaa, kun Suomen metsät ovat pullollaan lakkaa ja mustikkaa, jotka täyttävät superruoan periaatteet täysin. Myös kaurapuuroa, ruisleipää ja rypsiöljyä voidaan pitää eräänlaisina superfoodeina.

Kaiken rasvan korvaaminen kookosöljyllä ei myöskään kannata. Sosiaalisessa mediassa kookosöljyyn yhdistetään monia terveysvaikutuksia, joilla ei ole mitään tieteellistä pohjaa. Professori muistuttaa, että kookosöljy on täynnä lyhyitä ja keskipitkiä tyydyttyneitä rasvoja.

Vaikka nämä rasvahapot ovat vähemmän haitallisia kuin lihan tai maitovalmisteiden tyydyttyneet rasvat, ei niitä terveellisinäkään voi pitää – varsinkaan silloin, jos ne korvaavat esimerkiksi rypsi- tai oliiviöljyä. Ainakaan terveyssyistä kookosöljyä ei siten kannata suosia.

– Väite siitä, että kookosöljyssä olisi jotain terveyttä edistävää, on ihan höpöä. Sille ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Minusta kookosöljyä voidaan käyttää tuomaan makua joihinkin ruokiin, mutta sen käytön perustelu terveysasioilla on ihan turhaa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan:
http://www.is.fi/terveys/art-2000005294123.html?utm_medium=social&utm_content=ios.is.fi&utm_source=facebook.com&utm_campaign=fb-share

Pin It

Enemmän kasviksia lautaselle

kategoriassa Ajankohtaista

”Kaikki maustamiskikat ovat tervetulleita, jos ne lisäävät kasvisten kulutusta. Kasvisten maustamiseen voi kokeilla öljyjä, sitrushedelmien…

Luomutilan emäntä suosii lähituottajien ruokaa ja aitoja makuja

kategoriassa Ajankohtaista

Jaana Elo on yrittäjä ja luomutilan omistaja. Hän kouluttaa ja konsultoi elintarvikealan toimijoita, pitää kesällä…

Pohjoismainen ruokavalio voi suojata kroonisilta sairauksilta

kategoriassa Ajankohtaista

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen, terveellisen ruokavalion noudattaminen vähentää selvästi tulehdusgeenien toimintaa rasvakudoksessa. Tulehdustila voi viitata kroonisiin…