Rypsiöljy on luonnollinen elintärkeiden omega-3-rasvahappojen lähde

pullo rypsissa Keskikokoisen ihmisen omega-3-rasvahappojen saannin turvaa esimerkiksi 2 ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä, toteaa ravitsemusterapeutti Ursula Schwab Me Naisissa. 

Kalan terveellisyyttä hehkutetaan joka paikassa, mutta entä jos sitä ei syö kovin usein enkä saa tarpeeksi tärkeitä omega-3-rasvahappoja? Voiko puutteen korjata kalaöljykapseleilla? Ursula Schwabin mukaan ei voi.

”Henkilöille, jotka eivät syö kalaa, ei suositella kalaöljyvalmisteita. Sen sijaan heidän tulee kiinnittää huomiota siihen, että ruokavaliossa on riittävästi omega-3-rasvahappoja kasvikunnasta.

Hyviä lähteitä ovat mm. pellavansiemen-, camelina-, hampunsiemen-, rypsi-, rapsi-, soija- ja saksanpähkinäöljyt sekä pellavan- ja hampunsiemenrouhe ja saksanpähkinät. Pellavan- ja hampunsiemenrouhetta ei kuitenkaan suositella yli 15 grammaa päivässä (2 pientä ruokalusikallista) niiden sisältämien raskasmetallien vuoksi.”

KESKIKOKOISEN IHMISEN OMEGA-3-RASVAHAPPOJEN SAANNIN TURVAA
noin 2 ruokalusikallista rypsi-, rapsi- tai soijaöljyä päivässä TAI
noin ruokalusikallinen camelinaöljyä TAI
vajaa ruokalusikallinen hampunsiemenöljyä TAI
noin puoli ruokalusikallista pellavansiemenöljyä päivässä.

Myös margariinit, jotka sisältävät rypsi- ja camelinaöljyjä, toimivat omega-3-rasvahappojen lähteinä.

FT Ursula Schwab on ravitsemustutkija, laillistettujen ravitsemusterapeuttien opettaja Itä-Suomen yliopistossa, ravitsemussuositusten kirjoittaja ja tekee myös potilastyötä.

Lue Me Naisten juttu kokonaisuudessaan: https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/ravinto/en-syo-tarpeeksi-kalaa-voinko-saada-sen-hyvat-vaikutukset

Pin It