header

Rypsiöljy täydentää vauvan ruokavalion

Herrta ruokaileeHertta Kuvaja on saanut päivittäin puuron joukossa kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä puolen vuoden ikäisestä alkaen.

”Rypsiöljyllä saa helposti lisää energiaa vauvan ruokiin, ja se on myös terveellistä”, kertovat Hertan vanhemmat Carola Waselius ja Ville Kuvaja.

Carola imettää nyt reilun vuoden ikäistä Herttaa edelleen, mutta siinä ohessa Hertta aloitti eri ruoka-aineisiin tutustumisen ja sormiruokailun puolen vuoden iässä.

”Puuroon lisäsimme Virginoa heti alusta alkaen. Neuvolasta saimme ohjeen, että vauvan painon olisi hyvä nousta jonkin verran, ja rypsiöljystä saa helposti energiaa ruokavalioon. Öljyllä on myös monipuolisia terveysvaikutuksia”, kertovat Hertan vanhemmat. He ovat molemmat lähihoitajia ja perehtyneet tarkkaan lapsen terveyttä edistävään ruokaan.

Myös THL:n 2016 julkaisemassa ”Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille” -kirjasessa ohjeistetaan lapsiperheitä käyttämään ruuanlaitossa kasviöljyjä päivittäin. Suosituksissa korostetaan, että rypsiöljy on erityisen hyvä alfalinoleenihapon lähde suomalaisessa ruokavaliossa.

HerttaSormiruokailua ja uusiin makuihin tutustumista

Puolen vuoden iässä Hertta alkoi tutustua aluksi erilaisiin kasviksiin ja hedelmiin sormiruokailun kautta, aina 1–2 uuteen ruoka-aineeseen kerrallaan. Rypsiöljyä Hertan vanhemmat lisäsivät puuron ohella leivonnaisiin.

”Teimme pehmeitä leivonnaisia, joita on helppo paloitella pieneksi ja sormiruokailla. Keksejä, rieskoja ja muffinseja, joita vauva pystyi syömään vaikkei hampaita vielä ollut kovin montaa. Muffinseissa oli usein joukossa jotain marjaa tai hedelmää. Sokeri ja suola jätettiin tietysti pois, ja rasvana oli aina rypsiöljy.”

Vähitellen Hertta siirtyi syömään samoja ruokia kuin aikuisetkin. Reseptejä muokattiin Hertalle niin, että maitotuotteet korvattiin kasvipohjaisella vaihtoehdolla – voi rypsiöljyllä ja maito vaikkapa kauramaidolla. Kymmenen kuukauden ikäisestä Hertta on saanut hapanmaitotuotteita.

Kun Ville ja Carola söivät janssoninkiusausta, Hertan kiusaukseen laitettiin anjovisten sijaan papuja, maito korvattiin kasvipohjaisella maidolla ja voi rypsiöljyllä.

Länsisuomalaista ja kansainvälistä ruokakulttuuria

Vuoden ikäisestä Hertta on syönyt samoja ruokia kuin muukin perhe. ”Pyrimme siihen, että ruoka on vähäsuolaista. Hertta on kaikkiruokainen, ei ole juurikaan sellaisia makuja mistä hän ei pitäisi. Suolaa lukuun ottamatta Hertan ruuat on maustettu samoin kuin aikuistenkin. Intialaisessa ravintolassa Hertta popsi tulisia kikherneitä ilmeenkään värähtämättä”, Ville nauraa.

Perheessä syödään kasvipainotteista ruokaa. Ville on perheen kokki. Hän innostuu välillä tekemään itse pastaa, joka on Hertan erityinen suosikki. ”Teen tuorepastataikinan durumvehnäjauhoista, kananmunasta ja rypsiöljystä, kaulin ohueksi ja leikkaan esimerkiksi nauhoiksi, joita keitän parin minuutin ajan.”

Ville kokkaa mielellään sekä perinteisiä länsisuomalaisia että kansainvälisiä ruokia. ”Paistetut silakat ovat erityisen hyviä. Hertalle olen paistanut silakat öljyssä ja tehnyt hänen muusinsa kauramaitoon. Ruokien muuntaminen vauvalle sopiviksi on helpompaa kuin etukäteen luulin”, Ville pohtii.

”Munakas vauvalle syntyy niin, että syvällä lautasella sekoitetaan haarukalla yksi kananmuna ja rypsiöljyä sekä lisätään jotain vihannesta pieneksi pilkottuna. Lautanen laitetaan hetkeksi mikroon, ja munakas leikataan suikaleiksi.”

”Hertta nauttii sormiruokailusta, siitä että hän saa syödä itse ja ruuat ovat maukkaita”, vanhemmat toteavat.

HerrtaaitiHertan eväsleipäset sormiruokailuun
1 kypsä banaani
1 dl kaurahiutaleita
¼ tl Ceylonin kanelia
¼ tl kardemummaa
1 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä

Soseuta banaani haarukalla. Sekoita joukkoon muut aineet ja anna taikinan turvota hetki. Muotoile pieniä litteitä leipäsiä uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille:

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ravitsemus/syodaan-yhdessa-ruokasuositukset-lapsiperheille

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/129744/KIDE26_FINAL_WEB.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Pin It

Elämä voi muuttua - Kotitalousopettaja Taina Mäntylä

kategoriassa Ajankohtaista

Kotitalousopettaja Taina Mäntylä on vuoden aikana aloittanut mieluisan liikuntaharrastuksen, muuttanut ruokavaliotaan ja ruokarytmiään. Hän on…

Syö kalaa, kasviöljyä ja siemeniä: Suoliston bakteerikanta kiittää - ja suojaa monelta sairaudelta

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahappoja sisältävän ravinnon ja monipuolisen suolistobakteeriston välillä on yhteys, tutkijat uskovat. Aiheesta kertoo Suomen Kuvalehti.

Ravitsemussuositusten tavoitteena pitkäaikaissairauksien ehkäisy

kategoriassa Ajankohtaista

"Keskustelu valuu kuin vesi hanhen selästä", ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sanoo. "Ne, jotka uskovat vahvasti,…