header

Professori kummastelee ravitsemuskeskustelua: "Kuin olisi palattu keskiajalle"

lautasmalliMikael Fogelholmia ihmetyttää, kuinka osa ihmisistä epäilee virallisia ravitsemussuosituksia ja uskoo omia tai kaverin kokemuksia tai jotain shamaania.

Fogelholmin haastattelu julkaistiin Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mielestä on huolestuttavaa, että suuri osa kansasta ei luota viralliseen ja tutkittuun ravitsemustietoon.
Fogelholmin mielestä osa ihmisistä elää kuin keskiajalla, jolloin ei ollut tutkimustietoa. Nyt tutkittua tietoa on paljonkin, mutta etenkin sosiaalisen median kautta leviää kaikenlainen tieto, myös huuhaa.

Professorin mukaan päteviä asiantuntijoita ovat yliopistokoulutuksen saaneet ravitsemustieteilijät ja laillistetut ravitsemusterapeutit.

Sokeri ja rasva kiinnostavat aina. Osa vannoo eläinrasvojen nimiin ja jotkut välttävät kaikkea sokeria.

Fogelholm rauhoittelee. "Rasvakeskustelussa on päästy ehdottomuuksista. Rasvaa ei tarvitse pelätä, kunhan ruokavaliossa on hyviä kasvirasvoja, kuten rypsi- tai oliiviöljyä."
Joidenkin mielestä sokeri aiheuttaa riippuvuutta ja sen jättäminen pois ratkaisee ongelmat. Ei mitään todisteita tällekään, toteaa professori. "Järkevä määrä sokeria, 50—70 grammaa vuorokaudessa kestetään hyvin."

Karppausbuumi oli Fogelholmin mielestä käsittämätön. "Ei ole mitään tieteellistä perustetta jättää täysjyvävilja pois."

Lue Fogelholmin haastattelu kokonaisuudessaan Maaseuduntulevaisuus.fi -sivulta

Pin It

Helli miestä Omega-kolmosilla! - Rypsiöljy vähentää eturauhassyövän riskiä

kategoriassa Ajankohtaista

Omega-3-rasvahapoilla on merkittävä rooli miesten yleisimmän syöpätaudin, eturauhassyövän, ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappojen suuri pitoisuus veressä vähentää aggressiivisen…

Rasvaton maito ja rypsiöljy hyviä valintoja terveyden kannalta

kategoriassa Ajankohtaista

Suomalainen pari vuosikymmentä jatkunut Strip baby -tutkimus on näyttänyt, että rasvatonta maitoa, margariinia ja rypsiöljyä…

Ulla Liukkosen pääsiäiseen kuuluu kevään valoa, herkkuja ja hiljentymistä

kategoriassa Ajankohtaista

Uunin lämmössä, rakkaudella syntyvät keittiömestari Ulla Liukkosen parhaat pääsiäisherkut: rypsiöljyssä, sitruunamehussa ja yrteissä marinoitu lammaspaisti…