header

Professori kummastelee ravitsemuskeskustelua: "Kuin olisi palattu keskiajalle"

lautasmalliMikael Fogelholmia ihmetyttää, kuinka osa ihmisistä epäilee virallisia ravitsemussuosituksia ja uskoo omia tai kaverin kokemuksia tai jotain shamaania.

Fogelholmin haastattelu julkaistiin Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mielestä on huolestuttavaa, että suuri osa kansasta ei luota viralliseen ja tutkittuun ravitsemustietoon.
Fogelholmin mielestä osa ihmisistä elää kuin keskiajalla, jolloin ei ollut tutkimustietoa. Nyt tutkittua tietoa on paljonkin, mutta etenkin sosiaalisen median kautta leviää kaikenlainen tieto, myös huuhaa.

Professorin mukaan päteviä asiantuntijoita ovat yliopistokoulutuksen saaneet ravitsemustieteilijät ja laillistetut ravitsemusterapeutit.

Sokeri ja rasva kiinnostavat aina. Osa vannoo eläinrasvojen nimiin ja jotkut välttävät kaikkea sokeria.

Fogelholm rauhoittelee. "Rasvakeskustelussa on päästy ehdottomuuksista. Rasvaa ei tarvitse pelätä, kunhan ruokavaliossa on hyviä kasvirasvoja, kuten rypsi- tai oliiviöljyä."
Joidenkin mielestä sokeri aiheuttaa riippuvuutta ja sen jättäminen pois ratkaisee ongelmat. Ei mitään todisteita tällekään, toteaa professori. "Järkevä määrä sokeria, 50—70 grammaa vuorokaudessa kestetään hyvin."

Karppausbuumi oli Fogelholmin mielestä käsittämätön. "Ei ole mitään tieteellistä perustetta jättää täysjyvävilja pois."

Lue Fogelholmin haastattelu kokonaisuudessaan Maaseuduntulevaisuus.fi -sivulta

Pin It

Öljy on makuasia

kategoriassa Ajankohtaista

Kasviöljyt ovat maultaan ja terveysvaikutuksiltaan keittiön hyviksiä - joukossa on vain yksi kovis. Käyttötarkoitus ratkaisee,…

Huippukokki ja grillivelho Kim Palhus: Mitä tahansa voi grillata!

kategoriassa Ajankohtaista

Kim Palhus on loihtinut grillireseptejä, joista saa yhdisteltyä monta erilaista mieleenpainuvaa ateriakokonaisuutta. Barbeque-keittiön synnyinsijoilla ovat…

Parsarisotto on alkukesän herkku

kategoriassa Blogi

Nyt eletään kotimaisen tuoreen parsan satokautta! Italialaistyylisessä risotossa parsa kypsyy juuri sopivan rapsakkaaksi. Parsarisotto on…