header

Näin vaihdat huonot rasvat parempiin

laihduttajateemaVäärillä rasvavalinnoilla voit kerryttää valtimoihin sekä vyötärölle todellisen aikapommin.

Iltalehden terveyssivuilla kerrotaan, miten korvaat arkiset ruoka-aineet terveellisemmillä vaihtoehdoilla. Kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä on aito terveysteko, ja korkeintaan kolmannes ruokavalion rasvoista saisi koostua kovista rasvoista. Pehmeitä monityydyttymättömiä rasvoja suosimalla voit madaltaa tehokkaasti veren LDL-kolesterolin pitoisuutta sekä laskea sydäntautien riskiä.

Osa elimistöstämme koostuu rasvasta ja meistä jokainen tarvitsee sitä elääkseen. Rasva varastoituu rasvakudokseen ja kudoksella on myös lämpöä eristäviä sekä sisäelimiä suojaavia vaikutuksia. Solutkin tarvitsevat rasvaa rakennusaineekseen, hormonien tuottamiseen sekä rasvaliukoisten A-, D-, E- ja K-vitamiinien sulattamiseen.

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisten päivittäisen energian tulisi koostua 25 - 40-prosenttisesti rasvasta. Päivittäisessä kulutuksessa tuo määrä vastaa miehillä keskimäärin 80 gramman päivittäistä annosta, naisilla 60 grammaa.

Rasvat jaetaan huonoihin koviin eli tyydyttyneisiin, sekä hyviin pehmeisiin eli tyydyttymättömiin rasvahappoihin.

Osa terveellisestä rasvasta saadaan näkyvämmässä muodossa levitteinä tai öljyinä. Kova rasva puolestaan piiloutuu usein pitsaan, hampurilaisiin, valmisruokiin, suklaaseen tai leivoksiin. Erityisen paljon haitallista piilorasvaa sisältävät makkarat sekä höylättävät juustot.

Kovat rasvat eivät siis kelpaa hyvän terveyden tai suosituspainon ylläpitoon ja valtaosalla erityisesti eläinperäistä ruokavaliota noudattavista suomalaisista olisi syytä vähentää kovien rasvojen määrää ruokavaliossaan.

Kovat rasvat sisältävät terveydelle erittäin haitallista LDL-kolesterolia. Myös Käypä hoito -ohjeet varoittelevat LDL-kolesterolin haittavaikutuksista sydämen ja verisuonten terveyteen ja nimeävät sen yhdeksi valtimotautien aiheuttajista. Suosituksen mukaan LDL-kolesterolin pitoisuus veressä ei saisi ylittää 3,0 millimoolia litrassa. Mikäli haluat mittauttaa oman kolesterolisi, ole yhteydessä omalle terveysasemallesi.

Yleisimmät valtimosairaudet ovat sepelvaltimotauti, aivoverisuonisairaudet sekä ääreisvaltimotauti, johon kuuluvat alaraajojen ahtaumat sekä aneurysmana tunnettu aortan pullistuma. LDL-kolesteroli on rinnastettu diabeteksen, tupakoinnin sekä korkean verenpaineen ohella yhdeksi merkittävimmistä valtimosairauksien riskitekijöistä.

Kolesterolin lisäksi kovat rasvat voivat myös rasvoittaa maksasoluja, ja pahimmillaan seurauksena voi olla rasvamaksatauti. Liiallinen kovien rasvojen ja rasvaisten ruokien nauttiminen, erityisesti yhdistettynä tupakointiin, liikkumattomuuteen sekä alkoholiin, kerryttää vaarallista viskeraalirasvaa vatsaontelon sisällä olevien suolten ja sisäelinten väliin.

Kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä onkin aito terveysteko, ja korkeintaan kolmannes ruokavalion rasvoista saisi koostua kovista rasvoista. Pehmeitä monityydyttymättömiä rasvoja suosimalla voit puolestaan madaltaa tehokkaasti veren LDL-kolesterolin pitoisuutta sekä laskea sydäntautien riskiä.

Aloita korvaamalla piilorasva näkyvämmillä rasvavalinnoilla, kuten pähkinöillä, manteleilla, siemenillä, pullomargariineilla, öljypohjaisilla salaatinkastikkeilla, avokadoilla sekä kalalla.

Eläinperäinen rasva kalaa lukuun ottamatta kuuluu koviin rasvoihin, suurin osa kasviperäisistä rasvoista puolestaan on terveellisempää pehmeää rasvaa.

Katso kuinka voit korvata kovaa rasvaa sisältävät tuotteet pehmeämmillä:
Tuote: Voi, voi/kasviöljyseos
Korvaa: Kasviöljy, margariini

Tuote: Maito, piimä
Korvaa: Rasvaton maito, kasviperäiset maidot

Tuote: Perinteinen jogurtti, turkkilainen/kreikkalainen jogurtti
Korvaa: Rasvaton jogurtti, jogurtin kaltainen soija/kauravalmiste

Tuote: Punainen liha, makkara
Korvaa: Kasviperäiset valmisteet, kala

Tuote: Kookosrasva ja kookosöljy
Korvaa: Muut kasviöljyt, pullomargariini

Lue Iltalehden artikkeli tästä: https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/55992152-a4fa-4357-a369-fbf213a7e59f

Pin It

Itämerellinen ruokavalio ja rypsiöljy hyväksi astmaatikoille

kategoriassa Ajankohtaista

Perinteinen Välimeren maiden ruokavalio tiedetään terveelliseksi, ja tutkimusten mukaan se lievittää muun muassa astmaa. Hyvän…

Mies Virginon takana - Timo Kämärillä on sata lasissa eläkeiässäkin

kategoriassa Ajankohtaista

Kankaisten öljykasvit Oy:n perustaja Timo Kämäri on uskomattoman hyväkuntoinen ja aktiivinen herrasmies. Hän käyttää kylmäpuristettua…

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä

kategoriassa Ajankohtaista

Lievä tulehdus on monen sairauden riskitekijä, mutta sitä voi hillitä elintavoilla – tulehdusta vähentävät vinkit…