header

Ranskalainen sipulikeitto on talven klassikkoruoka

ranskalainen sipulikeittoTalviaikaan ainakin minulle maistuvat parhaiten keitot. Tein pitkästä aikaa klassista ranskalaista sipulikeittoa. Herkullinen ja ylellinenkin ruokalaji, jonka kanssa maistuu lasi hyvää viiniä – silti ainekset ovat edulliset.

Suomalainen sipuli on talven sesonkiraaka-aine, jolla on paljon terveysvaikutuksia ja hyvä ravintoarvo. Sipuli on muuten hyvin vanha viljelykasvi, niin Kiinassa kuin Egyptissäkin sitä on kasvatettu yli 3000 vuotta.

Kylmäpuristettu rypsiöljy korostaa ruuan aromiaineiden makua ja parantaa ravintoarvoa entisestään. Ehdottomasti parhaiten sipulikeittoon sopii Virginon Rosmariiniöljy, mutta myös tavallinen maustamaton Virgino-öljy käy hyvin.

Ranskalainen sipulikeitto
500 g keltasipulia
3 valkosipulin kynttä
3 rkl Virgino Rosmariiniöljyä
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
3 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
(1 dl valkoviiniä)
1 kasvisliemikuutio
2 palaa paahtoleipää + 1 rkl Virgino Rosmariiniöljyä
2 dl mustaleima emmental raastetta
tuoretta timjamia

Kuori ja lohko sipulit. Kuumenna öljy padan tai kattilan pohjalla ja hauduta siinä sipulia muutama minuutti.

Mausta ja sirota joukkoon vehnäjauhot, sekoita. Lisää neste ja murenna joukkoon kasvisliemikuutio.

Kuumenna sekoitellen. Anna keiton hautua puolisen tuntia.

Leikkaa paahtoleipä kuutioiksi ja ruskista kuutioita pannulla öljyssä.

Kaada keitto uuninkestävään astiaan. Ripota keiton pinnalle leipäkuutiot ja juustoraaste.

Kuumenna ruokaa uunissa 225 asteessa 15 min, niin että pinta saa kauniin värin. Ripota pinnalle tuoretta timjamia ennen tarjoilua.

Pin It

Pellillinen pizzaa erilaisilla täytteillä

kategoriassa Blogi

Kun olin lapsi, äitini valmisti usein ison pizzan uunipellillä. Kotitekoinen pizza iltapalana tuntui aina juhlahetkeltä,…

Itsetehtyä joka päivä

kategoriassa Ajankohtaista

Ruokablogia pitävä Anne Pfitzner sijoittui herkullisilla ohjeillaan neljän parhaan joukkoon Virginon reseptikisassa. "Sain idean reseptikisan…

Vuohenjuustolla täytetyt kreikkalaiset paprikat illanistujaisiin

kategoriassa Blogi

Käytän paprikaa todella paljon, mutta mielestäni se on parempaa kypsennettynä kuin raakana. Uusi suosikki ovat…