header

Aivojen hyvinvointiin laadukasta rasvaa, täysjyvähiilareita, kalaa ja kasviksia

Minna HuotilainenAivotutkija, kognitiotieteen dosentti Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta puhuu pehmeiden rasvojen merkityksestä aivojen hyvinvoinnille.

Huotilainen on twiitannut Twitterissä hästägillä #aivotutkijankokkailukoulu kiireisen tutkijaäidin vinkkejä aivoystävällisiin arkiherkkuihin. Hän on Twitterissä nimellä @minnahuoti.

”Näillä geeneillä (kiitos, suku!) on pakko miettiä leivänpäällisiä. Arjessa nopea luksusvaihtoehto on laadukas kasviöljy, johon lurautetaan mukaan pieni määrä balsamicoetikkaa tai maustekastiketta. Tähän on ihana tökkiä leivänpaloja tietäen, että aivojen pienet suonet pysyvät auki”, Minna Huotilainen twiittasi.

”Aivoterveydelle on olennaista, että pienimmätkin verisuonet pysyvät auki. Tässä tärkeää on syödä arkisin riittävästi kasviöljyjä ja kalaa. Tasapaino on tärkein: juhlissa kermakastike ei haittaa, kun arjessa rasvat ovat laadukkaita.”

Huotilainen kertoo myös miettineensä mummonsa dementiaa.

”Nuorena hänen ruokavalionsa oli niukka: perunaa, lanttua, särkeä, ruisleipää ja piimää, mutta vanhana joka päivä voita, kermaa, pullaa ja lihaa. Kala jäi pois. Ymmärrän, kun varaa lopulta oli, mutta tämä ehkä vaikutti sairauden puhkeamiseen.”

”Kastikkeista puheen ollen, ihana pestomainen kastike syntyy blenderissä näistä:
1 dl hyvää kasviöljyä
ruukku korianteria
ruukku persiljaa
vähän saksanpähkinää, hiukan suolaa ja hunajaa
Tämä käy myös leivälle ja keittoon.”

”Nopeimmat arjen päivälliset meillä syntyvät viikonlopun herkkuruokien tähteitä muunnellen. Viikonlopun uunikalasta teemme usein viikolla täysjyväpastalle pikakastikkeen paistamalla öljyssä monenlaisia kasviksia ja juureksia kalanyhdön kaveriksi”, Huotilainen twiittasi.

”Tykkään tehdä mausteöljyni itse. Kasvissosekeitto (usein äitini tekemää, kiitos äiti!) maustuu eri öljyillä aina eri makuiseksi. Tässä on tekeytymässä tuoreista kaakkoisaasialaisista chileistä ihanan tulinen öljy, nam!” Twiittiin liittyi kuva, jossa hillopurkissa oli öljyä ja muutama chili.

”#AivotutkijanKokkailukoulu päättyy tähän: Aivojen kannalta tärkeää on syödä arkisin laadukasta rasvaa, täysjyvähiilareita, kalaa ja monipuolisia kasviksia. Juhla on sitten eri juttu, silloin ei tarvitse nipottaa”, Huotilainen päätti twiittiketjunsa.

Pin It

Hahkialan kartanossa pannaan parasta pöytään

kategoriassa Ajankohtaista

Hahkialan kartanossa herkutellaan hämäläisellä munajuustolla, raparperimehulla ja savusorsalla. Kartanon keittiössä suositaan kotimaisuutta ja lähiruokaa. Virgino-rypsiöljy…

Facebook kilpailu on päättynyt

kategoriassa Ajankohtaista

Kiitos kaikille osallistujille! Facebook kesäkisa on päättynyt ja voittajat ovat selvitetty.

Voiko jouluruoka olla terveellistä? Kokeile paistettua lohta juureskuutioiden kera!

kategoriassa Blogi

Jouluateriasta tulee useimmille mieleen kaikki epäterveellinen vaikkakin hyvä, ylensyöminen ja ähky. Mutta mitä jos kokeilisit…