Erilaiset salaatit keventävät ja piristävät niin joulupöytää kuin muitakin juhlatarjoiluja.
Salaattiin on helppo valita punavihreitä, maukkaita aineksia joulun värikoodeilla: saksanpähkinöitä, pinaattia, granaattiomenan siemeniä, viikunoita… erityisesti viikuna on nyt trendikästä ja sopii todella hyvin myös suolaisiin ruokiin.
Tästä salaatista voit tietenkin jättää halutessasi pekonin pois, se on maukasta ilmankin. Salaatin kruunaa hyvä öljy, joka riittää sellaisenaan salaatinkastikkeeksi, mutta voit sekoittaa Virgino-öljyyn myös sinappia. Kylmäpuristetun rypsiöljyn aromikas, hieman pähkinäinen maku on omiaan jouluiselle salaatille.
Viikuna-pekonisalaatti
2 rasiaa (baby)pinaatin lehtiä
5 tuoretta viikunaa
100 g pekonia
½ punasipuli
1 dl saksanpähkinöitä
1/ 2 dl granaattiomenan siemeniä (tuore tai pakaste)
4 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1 rkl hyvää sinappia (esim. Dijon)
Huuhtele ja lohko viikunat. Kuori ja viipaloi sipuli.
Paloittele pekoni ja paista rapeaksi, valuta rasva.
Kaada pinaatinlehdet salaattikulhoon ja asettele päälle viikunalohkot sekä sipuliviipaleet. Ripota pintaan pähkinät, granaattiomenan siemenet ja rapeat pekoni viipaleet.
Sekoita öljy ja sinappi, lusikoi salaatille.