header

Liikunta ja luonnon antimet

eevamari_oksanen

SM-tason hiihtäjä Eevamari Oksanen 
on uusi blogikirjoittajamme


Luonnossa liikkuminen kuuluu olennaisena osana treenaamiseeni ja myös työhöni. Suomen kesä, kun on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, se ei aina motivoi ulkona liikkumiseen parhaalla mahdollisella tavalla. Päästäkseen tavoitteeseensa ei kuitenkaan voi antaa kelien vaikuttaa harjoitteluun. Ulos on lähdettävä kelillä kuin kelillä.

Tykkään laittaa ruokaa ja yritän tietyissä jutuissa olla mahdollisimman omavarainen. Luonto antaa meille mahdollisuuden hyödyntää sen antimia ruoanlaitossa. Siinä riittääkin haastetta saada varastot mahdollisimman täyteen talven varalle. Omasta pihapiiristä pystyy saamaan monenlaista syömistä. Päivät on aikataulutettu treenien ja töiden taholta, joten puutarhanhoidolle ajan löytäminen tuottaa vähän enemmän suunnittelua.

Ensi kesänä minulla on ensimmäinen oma kasvimaa. Paikka on jo valmiina. Viereen nousee kasvihuone ja haaveissa on myös palanen mansikkamaata sekä lisää puutarhamarjapuskia. Siinä sitä puuhaa riittääkin hetkeksi, mutta niiden antimet antavat satoa pitkälle tulevaisuuteen ja saa ajatukset muuhun kuin urheiluun. Makuelämykset omasta maasta ovat vertaansa vailla.

Pienenä meillä juotiin paljon mustaherukkapirtelöä saunan jälkeen. Olen muokannut sitä viime vuosina omien mieltymysteni mukaiseksi.

Mustaherukkapirtelö

 2dl jäisiä kokonaisia mustaherukoita
2rkl täysruokosokeria tai hunajaa
2rkl kylmäpuristettua luomu Virgino öljyä
6dl maitoa (tankki- tai riisimaitoa)

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita. Onnistuu myös tehosekoittimella. Pirtelö on valmista juotavaksi, kun marjat ovat murskaantuneet. Välipalaksi, jälkiruoaksi tai ihan vaan päivän piristykseksi.

Pin It

Kestävä ja terveellinen ruokavalio pohjautuu paikalliseen ruokakulttuuriin ja ruuan arvostamiseen

kategoriassa Ajankohtaista

Tutkijat Kaisa Karttunen ja Heli Kuusipalo ottavat ravitsemukseen kantaa Maaseudun tulevaisuuden kirjoituksessaan. Oikein koostetun Pohjoismaisen…

Sari Mattila etsii Vuoden Kokkia

kategoriassa Ajankohtaista

ELO-säätiön johtaja Sari Mattila edistää suomalaista ruokakulttuuria niin työssään kuin kotona kokatessaan. Hän käyttää kylmäpuristettua…

Rypsiöljy alentaa verisuonitukoksia ja tulehduksia aiheuttavaa fibrinogeeniä

kategoriassa Ajankohtaista

Rypsiöljyn nauttiminen vähentää terveyttä rapauttavaa fibrinogeeniä elimistössä, osoittaa Tampereen ja Helsingin yliopistoissa tehty rasvahappotutkimus. Fibrinogeeni…