Kun olin lapsi, äitini valmisti usein ison pizzan uunipellillä. Kotitekoinen pizza iltapalana tuntui aina juhlahetkeltä, ja monella muullakin 1970-luvun lapsella on varmasti samanlaisia muistoja.
Peltipizza on edelleen hyvin kätevä, sillä sen voi jakaa kahteen tai useampaan osaan ja laittaa erilaisia täytteitä ruokailijoitten toiveiden mukaan.
Peltipizza kahdella täytteellä
Taikina
3 dl kädenlämpöistä vettä
½ dl Virgino-rypsiöljyä
8 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 pala hiivaa
Täyte 1.
2 dl tomaattikastiketta (esim. pastakastiketta)
2 rkl Virgino Chiliöljyä
1 prk ananaspaloja (ananasmehuun säilöttyjä) valutettuna
200 g palvikinkkua silputtuna
1 tlk säilöttyjä herkkusieniviipaleita valutettuna
ripaus rouhittua mustapippuria
1 ps juustoraastetta
Täyte 2.
2 dl tomaattikastiketta
2 rkl Virgino Valkosipuliöljyä
3 tuoretta tomaattia viipaloituna
maun mukaan mustia kivettömiä oliiveja
1 ps pakastemaissia sulatettuna
1 ps juustoraastetta
tuoretta oreganoa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen alustaen tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota puoli tuntia liinalla peitettynä.
Kauli taikina pellille leivinpaperin päälle. Sekoita öljyt ja mausteet tomaattikastike-erien joukkoon. Täytä toinen puoli pizzasta kinkkutäytteellä, toinen kasvistäytteellä.
Paista pizzaa uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes reunat ja juustoraaste saavat hiukan väriä. Ripota pinnalle silputtua tuoretta oreganoa.