header

Vaihtelua lisukkeisiin – palsternakkagratiini paistetun lohen kera

palsternakkagratiinipalsternakkagratiiniKevättalven parhaat arkiateriat syntyvät kalasta ja suomalaisista juureksista. Perunoiden ja uunijuuresten lisäksi on kiva valmistaa muitakin lisukkeita juureksista.

Gratiini on siitäkin hyvä ruokalaji, että sen voi tehdä myös edellisenä päivänä tähteeksi jääneestä juuressoseesta.

Osan palsternakasta voi ohjeessa korvata esimerkiksi perunalla, juurisellerillä tai porkkanalla.

Lohi kannattaa paistaa pannulla tilkassa mausteöljyä, sen lisäksi tarvitaan vain sitruunamehua, suolaa ja pippuria.

Palsternakkagratiini
1 kg palsternakkoja
½ tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 dl kermaa
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta, esim. Mustaleima emmental

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kuori ja kuutioi palsternakat, kuumenna vesi kattilassa, lisää palsternakka ja keitä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta palsternakat perunansurvimella tai sauvasekoittimella. Lisää kerma, öljy, raaka kananmuna sekä mausteet.
Voitele uunivuoka öljyllä ja levitä seos vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste.
Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta saanut on hieman väriä.
Tarjoa esimerkiksi paistetun lohen kera.

Vinkk! Jos haluat gratiinista kevyemmän, korvaa osa taikka kaikki kermasta palsternakkojen keitinliemellä.

Mausteöljyssä paistettu lohi
800 g lohifileetä tai esim. lohiperhosia
4 rkl Virginon makuöljyä, maun mukaan Rosmariinia, Chiliä tai Valkosipulia
2 rkl sitruunamehua
1 tl hienoa merisuolaa
1/3 tl mustapippuria rouhittuna
tuoretta tilliä, persiljaa tms.

Siisti filee eli nypi siitä ruodot ja leikkaa rasvaisimmat reunat pois. Leikkaa filee neljään palaan.
Lorauta öljyä kuivalle paistinpannulle. Kuumenna hyvin kuumaksi. Aseta kaksi kalapalaa pannulle nahkapuoli alaspäin. Lisää hetken kuluttua loput palat. Näin pannu ei jäähdy liikaa.
Mausta kalan lihapuoli suolalla ja pippurilla. Anna kalan kypsyä rauhassa nahkapuoleltaan 2–3 minuuttia. Käännä palat, kun nahka on tummanruskea ja rapea. Kypsennä toiselta puolelta vielä 2–3 minuuttia.
Jos haluat, voit jättää kalan sisältä hieman punertavaksi. Purista päälle sitruunamehua ja lisää halutessasi silputtuja tuoreita yrttejä.

Pin It

Maanantaisoturi taistelee uudenlaisen naiskuvan puolesta - Kahvakuulaurheilija Kukka Laakso

kategoriassa Ajankohtaista

Kahvakuulaurheilija, -valmentaja ja seurattu bloggaaja Kukka Laakso kehottaa treenaamaan, syömään ja elämään niin, että keho,…

Leipien leipomisen ihmeellinen maailma

kategoriassa Ajankohtaista

Erkki Böckerman on nelikymppinen turkulainen koti-isä, joka on hurahtanut leipien leipomiseen ja italialaiseen ruokaan. Hän…

Suomalainen rypsiöljy säästää sydäntä ja ympäristöä

kategoriassa Ajankohtaista

Ilmasto- ja energiapolitiikan haasteet vaativat vähentämään tarpeettomia kuljetuksia myös elintarvikesektorilla. Tämä tavoite nostaa suomalaisen lähiruuan…