header

Vaihtelua lisukkeisiin – palsternakkagratiini paistetun lohen kera

palsternakkagratiinipalsternakkagratiiniKevättalven parhaat arkiateriat syntyvät kalasta ja suomalaisista juureksista. Perunoiden ja uunijuuresten lisäksi on kiva valmistaa muitakin lisukkeita juureksista.

Gratiini on siitäkin hyvä ruokalaji, että sen voi tehdä myös edellisenä päivänä tähteeksi jääneestä juuressoseesta.

Osan palsternakasta voi ohjeessa korvata esimerkiksi perunalla, juurisellerillä tai porkkanalla.

Lohi kannattaa paistaa pannulla tilkassa mausteöljyä, sen lisäksi tarvitaan vain sitruunamehua, suolaa ja pippuria.

Palsternakkagratiini
1 kg palsternakkoja
½ tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä
2 dl kermaa
3 rkl kylmäpuristettua Virgino-rypsiöljyä
1 kananmuna
1 dl juustoraastetta, esim. Mustaleima emmental

Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kuori ja kuutioi palsternakat, kuumenna vesi kattilassa, lisää palsternakka ja keitä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta palsternakat perunansurvimella tai sauvasekoittimella. Lisää kerma, öljy, raaka kananmuna sekä mausteet.
Voitele uunivuoka öljyllä ja levitä seos vuokaan. Ripottele päälle juustoraaste.
Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta saanut on hieman väriä.
Tarjoa esimerkiksi paistetun lohen kera.

Vinkk! Jos haluat gratiinista kevyemmän, korvaa osa taikka kaikki kermasta palsternakkojen keitinliemellä.

Mausteöljyssä paistettu lohi
800 g lohifileetä tai esim. lohiperhosia
4 rkl Virginon makuöljyä, maun mukaan Rosmariinia, Chiliä tai Valkosipulia
2 rkl sitruunamehua
1 tl hienoa merisuolaa
1/3 tl mustapippuria rouhittuna
tuoretta tilliä, persiljaa tms.

Siisti filee eli nypi siitä ruodot ja leikkaa rasvaisimmat reunat pois. Leikkaa filee neljään palaan.
Lorauta öljyä kuivalle paistinpannulle. Kuumenna hyvin kuumaksi. Aseta kaksi kalapalaa pannulle nahkapuoli alaspäin. Lisää hetken kuluttua loput palat. Näin pannu ei jäähdy liikaa.
Mausta kalan lihapuoli suolalla ja pippurilla. Anna kalan kypsyä rauhassa nahkapuoleltaan 2–3 minuuttia. Käännä palat, kun nahka on tummanruskea ja rapea. Kypsennä toiselta puolelta vielä 2–3 minuuttia.
Jos haluat, voit jättää kalan sisältä hieman punertavaksi. Purista päälle sitruunamehua ja lisää halutessasi silputtuja tuoreita yrttejä.

Pin It

Omega-3-rasvahappoja on saatava ruoasta päivittäin - Ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen

kategoriassa Ajankohtaista

– Elimistömme ei pysty itse tuottamaan välttämättömiä omega-6- ja omega-3-rasvahappoja, siksi niitä pitää saada ravinnosta…

Tattaririsotto on maistuva kasvisruokavaihtoehto

kategoriassa Blogi

Perinteinen italialainen risotto on yksi suosikkiruuistani. Risoton joukkoon voi lisätä melkein mitä vain: sieniä, herneitä,…

Fiiliksiä alpeilta

kategoriassa Blogi

Takana on ensimmäiset viisi päivää leiriä Itävallan Ramsaussa. Taivaalta on tullu vettä, lunta ja räntää,…