Tätä koko pellin piirakkaa raidoittavat omenat ja puolukat. Pohjataikinan rasvana on käytetty rypsiöljyä.
Leikkaa palaset niin, että jokainen saa molempia ihania täytteitä!
Tarjoa lisänä vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.
Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
4 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 ½ dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
3 dl piimää
Pinnalle:
noin 4 kotimaista omenaa
3 - 4 dl puolukoita
2 - 3 rkl juoksevaa hunajaa
kanelijauhetta
Sekoita pohjataikinaa varten jauhot, hiutaleet, sooda, leivinjauhe ja mausteet sekä sokeri. Lisää öljy ja piimä ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille lastan avulla.
Leikkaa omenat melko ohuiksi lohkoiksi. Poista samalla siemenkodat ja kannat. Lado omenalohkoja taikinan pinnalle ensin yhtenä rivistönä kulmasta kulmaan taikinan poikki. Tee vielä molemmin puolin samansuuntaiset omenarivistöt tasaisin välein. Lisää vapaisiin kulmiin muutama omenalohko.
Täytä puolukoilla jäljelle jääneet alueet taikinasta. Valuta omenoille ja puolukoille kevyesti hunajaa.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
Leikkaa piirakka neliömäisiksi annospaloiksi niin, että aloitat leikkaamisen aina punaisen ja valkoisen rajakohdasta. Näin jokaiseen palaan tulee saman verran omena- ja puolukkatäytettä.
Tarjoa piirakan parina vaniljakastiketta tai vaniljajäätelöä.
Kuohkea vaniljakastike:
3 dl kevyt- tai täysmaitoa
2 munankeltuaista
2 - 3 rkl sokeria
2 tl perunajauhoa
1 vaniljatanko
1 dl kuohukermaa
Mittaa kattilaan muut ainekset paitsi kerma ja vaniljatanko. Vatkaa vispilällä kaikki sekaisin. Halkaise vaniljatanko, raaputa sisukset kattilaan ja lisää mukaan myös kuoret.
Kuumenna seosta koko ajan sekoitellen, kunnes se juuri ja juuri saavuttaa kiehumispisteen. Ota kattila sivuun ennen kuin seos alkaa kuplia.
Siirrä kastike eri astiaan, jotta saat sen jäähtymään. Voit jäähdyttää kastikkeen esimerkiksi kylmävesialtaassa.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Poista vaniljatangonpuolikkaat kastikkeesta. Kääntele kermavaahto varoen kastikkeen joukkoon. Tarjoa kastike kylmänä omena-puolukkapiirakan kanssa.
Resepti: Pirjo Toikkasen kirjasta Rouva kasviksen parhaat, Otava, 2017