Bergvikin kartanossa tarjotaan perinteistä suomalaista kotiruokaa

BergwikBergvikin kartano ja toimintakeskus sijaitsevat luonnonkauniilla paikalla Salossa Hirsijärven rannalla.

Tilan omistaa Bergvikin Säätiö, ja siihen kuuluu kartanon lisäksi parisenkymmentä kiinteistöä – majoitustiloja, kappeli, mökkejä, saunoja ja huoltorakennuksia.

Keittiö ja ruokala ovat viihtyisässä vanhassa kivinavetassa, jonka yläkerrassa voi myös majoittua.

”Meillä on monenlaisia leirejä, rippileirejä, kursseja, kokouksia ja hiljaisuuden retriittejä”, kertoo emäntä Aira Kuvaja.

”Ryhmien koot vaihtelevat kymmenen ja sadan välillä. Suurin yhtä aikaa toteutettu kahvitus oli viime kesänä ison rippileirin läheisten päivä, johon osallistui 250 henkeä. Silloin valmistimme vieraille perinteistä suomalaista pullavanukasta”, Kuvaja hymyilee.

Perhejuhlat, syntymäpäivät, häät ja serkkutapaamiset toteutetaan upeassa kartanorakennuksessa. Sinne joko viedään ruoka keittiörakennuksesta, tai valmistetaan pienemmät määrät kartanon keittiössä.

Luonnollisesti suomalaista

”Mielestäni perinteiseen kartano- ja maalaismiljööseen sopii parhaiten suomalainen ruoka ja tutut, maukkaat kotiruokareseptit. Suosimme suomalaisia raaka-aineita, luomua ja lähiruokaa. Saamme lähituottajilta mm. kananmunat ja perunat, marjoja omista pensaista ja paikalliselta metsästysseuralta riistaa. Retriiteissä tarjotaan yleensä kasvis- ja kalaruokia. Pyrimme valmistamaan ruuat itse alusta alkaen, mutta toki esimerkiksi isoilla rippileireillä käytämme laadukkaita puolivalmisteita.”

Kylmäpuristettu Virgino-rypsiöljy on Bergvikissä käytössä sekä keittiössä että salin puolella. ”Keittiöön tilaamme öljyt tukusta 5 litran kanistereissa. Ruokasalin linjastossa on tarjolla salaatin kera salaatinkastikkeita, balsamicoa ja laadukkaita öljyjä, mm. Luomu Virginoa ja Virginon makuöljyjä lasipulloissa”, Kuvaja kertoo.

”Kylmäpuristettu rypsiöljy sopii mielestäni kaikenlaiseen ruuanlaittoon ja leivontaan; keittoihin, laatikoihin, patoihin, salaatteihin, leipiin ja sämpylöihin. Teemme usein lounaalle sämpylöitä, taikinaan tulee pehmeyttä ylijääneestä aamupuurosta. Pyrimme minimoimaan ruokahävikin.”

”Pähkinäisen arominsa takia Virgino sopii hyvin myös esimerkiksi maustekakkujen leivontaan. Kannattaa kokeilla rohkeasti, suomalaisella rypsiöljyllä on helppo tehdä maukasta ja terveellistä ruokaa!” Kuvaja rohkaisee.

Samettinen kasvissosekeitto
(40:lle, vegaaninen)
6 kg bataatti, veitsikuorittu
3 kg porkkana, kuorittu
3 kg peruna, kuorittu, soseutuva lajike
400 g sipulikuutio, pakaste
50 g kasvisliemijauhe
7 l vesi
3 l kookosmaito
70 g suola
30 g limepippuri
1 dl Virgino-rypsiöljy
2 rkl rakuuna, kuivattu

Mittaa vesi isoon kattilaan tai kippipataan ja pilko joukkoon kasvikset. Keitä pitkään niin että kasvikset soseutuvat todella hyvin, vaikka pari tuntia. Soseuta määrästä riippuen sauvasekoittajalla kattilassa tai niin, että siirrät kasvikset siivilän avulla ison yleiskoneen kulhoon ja soseutat erissä vatkaimella. Kaada sose takaisin keiton joukkoon ja lisää kookosmaito, öljy ja mausteet. Sekoita, kuumenna ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, öljyä ja mausteita.

B mozzarellapizzaTonnikala-mozzarellapizza
(15:lle)
8 dl kädenlämpöinen vesi
1,5 l vehnäjauho
2 tl suola
0,5 dl Virgino-rypsiöljy
2 tl sokeri
30 g kuivahiiva
täyte:
400 g tonnikala hiutale öljyssä
800 g tomaattimurska
50 g tomaattipyree
200 g sipulisilppu
0,5 dl Virgino-rypsiöljy
1 tl limepippuri rouhe
2 rkl oregano kuivattu
2 tl sokeri
1 rkl valkosipuli murska
300 g tuoretomaatti viipale
1 dl oliivi kivetön
500 g juustoraaste
300 g mozzarella viipale

Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista. Alusta kädenlämmin vesi, jauhot, suola, sokeri ja öljy kiinteäksi taikinaksi. Anna kohota vedottomassa paikassa liinalla peitettynä. Valmista sillä aikaa kastike. Kuullota sipulisilppua öljyssä. Lisää tomaattisose ja sekoittele hetken aikaa. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Keitä kastiketta kunnes liika neste on haihtunut pois. Valuta tonnikala ja lisää kastikkeeseen. Kauli pizzataikina ison uunin pellille sopivan leivinpaperin päälle. Levitä päälle kastike, tomaattiviipaleet, oliivit ja lopuksi juustoraaste ja päällimmäiseksi mozzarellakiekot. Paista yhdistelmäuunissa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia. Tarkkaile reunoja ja juuston väriä, kun ne alkavat olla sopivan kullanruskeat, nosta pizza uunista ja anna vetäytyä hetken ennen leikkaamista. Voit ripotella pizzan päälle tuoreita yrttejä, kuten persiljaa, tilliä tai basilikaa.

B maustekakutMaukkaat maustekakakut
(2 kpl)
3,5 dl Virgino-rypsiöljy
5 dl sokeri
6 kpl kananmuna
7 dl vehnäjauho
2 dl perunajauho
2 rkl piparkakkumauste
4 tl sooda
2 dl kerma

Sekoita öljyn joukkoon sokeri ja munat. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Öljyä ja jauhota kakkuvuoat. Kaada taikina vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna kakkujen jäähtyä ennen kumoamista.

Pin It